Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Intrarea forţelor ruseşti de pacificare în Transnistria, motiv de sarbatoare

31 iul. 2016,, 17:17   Politică
4011 5

Фото: sputnik.md

La Bender vineri au fost serbaţi 24 de ani de la intrarea în regiune a forţelor ruseşti de pacifical. Mitingul oficial a avut loc lângă monumentul "Блаженны миротворцы", instalat cu prilejul aniversării a 20 de ani ai misiunii de pacificare.

Potrivit agenţiei "INFOTAG", cu referire la presa locală, preşedintele Guvernului, Pavel Procudin, a menţionat că anual pe 29 iulie "în republică este adus un omagiu celor care au adus pacea şi continuă să o menţină". El este convins că "misiunea de pacificare a FR în Transnistria trebuie să continue şi anume în formatul actual".

De aceeaşi părere este şi preşedintele Sovietului Suprem, Vadim Krasnoselschi, care a îndemnat Rusia "în calitate de garant al reglementării paşnice, să-şi mobilizeze resursele şi forţele pentru deblocarea RMN". Cu prilejul sărbătorii, la Tiraspol a sosit consilierul ministrului de Externe a Rusiei, Marat Kulahmedov, care a transmis felicitări din partea lui Serghei Lavrov.

"În toţi aceşti ani misiunea voastră de nenumărate ori şi-a confirmat eficienţa şi a fost recunoscută de comunitatea internaţională drept una dintre cele mai paşnice operaţiuni. Principiile eficiente de interacţiune a forţelor comune de pacificare şi experienţa profesională acumulată de dumneavoastră în mare parte contribuie la consolidarea securităţii regionale şi europene", a spus Kulahmedov. Copreşedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Moldovei, Ion Solonenco, de asemenea, a menţionat că "Forţele comune de pacificare timp de 24 de ani fac faţă sarcinilor de monitorizare a respectării acordului privind încetarea focului".


Conform datelor publicate, "de la începutul operaţiunii de pacificare în Zona de Securitate au fost confiscate peste 200 de arme, au fost dezamorsate peste 14 mii unităţi de muniţie". "INFOTAG" precizează: Conform Acordului privind principiile reglementării conflictului armat de pe Nistru din 21 iulie 1992, în regiune au fost formate Forţele comune de pacificare, din care fac parte contingente militare din Rusia (431 militari), Transnistria (490) şi Moldova (453), iar din anul 1998 şi un grup de observatori militari din Ucraina (10).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?