Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Şapovalov: Moldova a avut mare noroc cu 25 de ani în urmă, dar există anumite decepţii (VIDEO)

31 iul. 2016,, 11:00   Societate
10957 49
Шаповалов: Молдове сильно повезло 25 лет назад, но есть и разочарования (ВИДЕО)
Foto: noi.md

Moldova a obţinut independenţă cu 25 de ani în urmă, avînd o bună posibilitate de a-şi realiza propria statalitate.


Cu toate laturile pozitive ale independenţei, pot fi evidenţiate trei principale momente negative. Ele au fost nominalizate de Boris Şapovalov, preşedintele Fondului „Sodrujestvo” în cadrul unei recente conferinţe de presă, comunică NOI.md.

Expertul a evidenţiat trei procese pozitive şi negative, atestate după ce Moldova a obţinut independenţă în anul 1991. „Moldova şi cetăţenii ei au avut noroc că cu 25 de ani în urmă am devenit un stat independent şi suveran. Ca naţiune, noi am obţinut posibilitatea de a ne conserva statalitatea istorică. Acest fapt, posibil, este cel mai important rezultat din ultima jumătate de secol. În afară de aceasta, pot evidenţia trei “atuuri” importante ale independenţei noastre. În primul rînd, moldovenii ca naţiune sînt cunoscuţi în întreaga lume. În rîndul al doilea, Moldova a fost recunoscută pe plan internațional, a devenit membră a ONU şi sper că în această calitate ea îşi va continua incursiunea în istorie”, a declarat Şapovalov.

“În rîndul al treilea, noi am devenit o societate mai deschisă şi mai democratică. Din aceasta fac parte acordarea pentru cetăţeni a libertăţii circulaţiei, familiarizarea oamenilor cu valorile mondiale. Sigur, în unele cazuri am putea să pariem dacă în societatea noastră sînt aplicabile unele valori. Cu toate acestea, cetăţenii au obţinut posibilitatea de a lua cunoştinţă de aceste valori”, consideră Şapovalov.

Cu toate acestea, şeful Fondului “Sodrujestvo” a numit trei momente pe care societatea şi autorităţile Moldovei independente şi le pot atribui. “Noi nu am pierdut integritatea teritorială şi, cu regret, în 25 de ani nu am reuşit să soluţionăm problema reintegrării ţării. Bineînţeles, este vina conducerii noastre, preşedinţilor şi guvernelor, care erau în fruntea ţării în acei ani. După conflictul de pe Nistru din 1992, cînd şi-au pierdut viaţa peste o mie de persoane, astăzi sîntem separate. Noi am avut posibilitatea se ne unificăm în anul 2003, după «planul Kozak», dar l-am ratat cu implicarea SUA”, astfel a expus Şapovalov primul moment negativ.

„Al doilea «minus» – am pierdut industria şi agricultura autohtonă. De facto, noi am devenit o semicolonie a Uniunii Europene şi datele statistice denotă elocvent acest fapt. În cele din urmă, se atestă o subminare forte a identităţii moldoveneşti. Are loc depopularea naţiunii, ceea ce se poate solda cu dispariţia Moldovei ca stat, iar a moldovenilor – ca naţiune”, a conchis Şapovalov.

Precizăm că Moldova va marca jubileul de 25 de ani ai independenţei sale la 27 august.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?