Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Schema detaliată în care Platon ar fi implicat în furtul miliardului (DOC)

27 iul. 2016,, 14:15   Economie
11266 4

Foto : mail.ru

Procuratura Anticorupție a prezentat astăzi schema care denotă implicarea omului de afaceri Veaceslav Platon în furtul miliardului.


În document este explicat cum companiile din proprietatea lui Platon au luat credite de la Victoriabank, care le-au restituit ulterior din banii luați de la Banca de Economii cu ajutorul unor companii din GRUPUL SHOR.

ETAPA 1 DIN SCHEMĂ

Este vorba de 5 agenți economici (SEMGROUP SUSTEM SRL, INFOART INTERNATIONAL SRL, NEGHINA COM SRL, BOGDAN AND CO SRL, CRISTAL IMPEX SRL) care au beneficiat de credite în perioada 1- 7 decembrie 2011 de la Victoriabank . Suma creditului total, pentru cei 5 agenți economici este de 40000000 dolari și 123900000 lei moldovenești, transmite NOI.md

Banii respectivi, obținuți de cei cinci agenți economici, au fost transferați la patru societăți comerciale offshor din MB (AUGELA SYSTEMS LP, SEABON LIMITED, WESTBURN ENTERPRISES LIMITED, CALDON HOLDING LTD). Deși aveau înregistrare juridică în Marea Britanie, cele 4 companii offshore nu erau înregistrate la organele fiscale de acolo. Totodată, conturile la cele patru companii erau în Trasta Comert bancka din Letonia.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, transferurile au fost făcute electronic de la același IP. Agenții economici care au beneficiat creditul de la Victoriabank , erau gestionați de persoane interpuse, care de fapt nu au avut intenția să desfășoare o activitate economică. Beneficiar efectiv ar fi fost Veaceslav Platon, potrivit procurorului șef anticorupție Viorel Morari. Un lucru care denotă implicarea lui Platon este că, pentru obținerea creditului de către cei 5 agenți economici , au fost puse în gaj acțiuni ASITO, acțiuni și imobile Moldindconbank, dar și imobile din Federația Rusă, iar potrivit presupunerilor lui Morari, tot ar aparține lui Veaceslav Platon.

Între timp, (ETAPA 2 DIN SCHEMĂ), două entități comerciale rezidente (CARITAS GRUP SRL și PROVORILOM SRL), care fac parte deja din GRUPUL SHOR, obțin un credit în total de 53049000 euro de la Banca de Economii.

Creditul este transferat în avans de cele două companii, prin contracte fictive, la alte două companii (NORD LP, UK și SPECTRA VENTURE , UK), care la rîndul lor, transmit banii la alte patru companii offshore. Într-un final, toți banii ajung la ultimul beneficiar care este beneficiarul final și este campania OFFSHORE sub nr 3 din SCHEMĂ.

COMPANIA NR 3 din SCHEMĂ, încheie un contract de fidejusiune cu Victoriabank, în vederea garantării restituirii împrumutului luat de cei 5 agenți economici care fac parte din grupul PLATON. Este vorba de 40000000 dolari și 123900000 lei moldovenești (ETAPA 1 DIN SCHEMĂ), credit luat pentru a fi restituit în perioada 2011-2015. Astfel în 2014, contractul de creditare nefiind expirat, creditul luat de la Victoriabank de grupul PLATON, este restituit integral, din banii de la Banca de Economii. Tot acești bani, din Banca de Economii,au fost luați de CARITAS GRUP SRL și PROVORILOM SRL, companii din Grupul SHOR, (ETAPA 1 DIN SCHEMĂ), fiind achitat creditul de la Victoriabank. Ulterior, statul a acoperit neajunsul din sistemul bancar.

În perioada dată, Banca de Economii avea o situație financiară precară, susține Morari. Însă, alte două bănci din Moldova, MAIB și Moldindconbank, au plasat la Banca de Economii mijloace financiare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?