Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ambasadorul Slovaciei: Moldova ar trebui să evite ispita de a căuta căi uşoare

18 iul. 2016,, 15:47   Politică
4699 2
Посол Словакии: Молдове следует избегать искушения искать короткий и легкий путь
Foto: mbc.md

Moldova are ambiţia de a deveni membru al Uniunii Europene şi noi, Slovacia, sprijinim aceste intenţii, a declarat ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Robert Kirnag.


Potrivit interviului acordat de ambasador Ziarului de Gardă, diplomatul consideră statutul de membru al Uniunii Europene "finalizarea unui proces", dar şi începutul unei noi ere, atunci cînd sînt utilizate toate avantajele participării la luarea deciziilor în cadrul UE, dar şi în afară, în special la capitolul utilizării fondurilor.

"Moldova trebuie să muncească asupra integrării europene, astfel încît primele standarde şi elemente de cultură politică europeană să fie sesizabile în viaţa de zi cu zi. Europa ar trebui să intre în societatea moldovenească, în conştiinţa cetăţenilor de aici", a menţionat diplomatul.

Potrivit lui, doar atunci cînd aceasta se va întîmpla, vom putea vorbi despre apartenenţa reală a Moldovei la UE.

"În Slovacia, calea integrării a durat mai mult de un deceniu. Am avut perioade dificile şi chiar au fost momente cînd Slovacia fusese exclusă din procesul de integrare, deoarece nu îndeplinise teoremele politice obligatorii pentru aderarea la UE", a relatat Kirnag.

Vorbind despre reforme şi schimbările europene în RM, diplomatul a remarcat că "atît timp cît oamenii nu vor sesiza rezultatul reformelor, ei nu vor crede în schimbare".

"Ar trebui evitată tentaţia de a balansa, de a căuta calea cea mai scurtă şi mai uşoară. Nu încercaţi să vă jucaţi cu principiile democraţiei, pentru că astfel de jocuri s-ar putea întoarce ca un bumerang, în cel mai neaşteptat moment", a remarcat ambasadorul.

Diplomatul este de părere că societatea moldovenească şi Moldova "fac parte din civilizaţia europeană".

"Această ţară merită să revină în familia ţărilor europene, în cadrul UE", a subliniat ambasadorul Slovaciei în RM.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?