X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Munteanu: Formatul „5+2” nu va aduce soluții

18 iul. 2016,, 11:28   Politică
2800 6

Foto: viitorul.org

Dosarul transnistrean ar putea rămîne încă mult timp uitat în debara, dacă vom considera în continuare că formatul „5+2” va aduce soluţiile, consideră directorul executiv la IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, citat de NOI.md.


Într-un interviu pentru Europa Liberă, fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA a menționat că problema reintegrării trebuie tratată foarte serios, prin alocarea de resurse pentru atragerea grupurilor, segmentelor de populaţie interesate de reintegrare.

„Prin crearea de vizibilitate pentru beneficiile pe care populaţia ar putea să le aibă, crearea de stimulente negative pentru grupurile care sînt extrem de legate de agenda Moscovei în această regiune. Populaţia nu este omogenă, are foarte multe interese, ca nişte actori raţionali caută beneficiile maxime şi caută minimizarea costurilor pentru interesele vieţii lor de fiecare zi. Dacă noi am avea o stabilitate politică, am putea să concepem o strategie care să fie mai incisivă şi mai eficientă. Noi pierdem foarte mult timp cu o agendă simbolică, nu alocăm resurse acolo unde trebuie şi avem un stat extrem de dezechilibrat sub aspectul alocării de resurse pentru scopuri care ar servi interesului public”, a remarcat Munteanu.

Totodată, directorul IDIS „Viitorul” a precizat că politicienii de la Chișinău trebuie să trateze cu precauție așa-numita foaie de parcurs înaintată de partea rusă ca precondiție pentru redeschiderea pieței ruse.

„Politicienii de la Chișinău trebuie să fie foarte realiști pentru că această redeschidere a pieței ruse vine cu condiționări politice care ar putea să depășească cu mult beneficiile, prin costurile pe care le impune… Iar Rusia își dorește nu doar un statu quo pentru dominația pe care o exercită asupra Transnistriei, își dorește o «dezlegare» a Republicii Moldova de obligațiile europene prin Acordul de asociere. Or, acest cost depășește cu mult ceea ce ar putea să tolereze populația, chiar așa dezamăgită, alienată de procesul politic..”, a adăugat Igor Munteanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?