X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Compania controlată de Ghimpu, implicată în contrabandă cu produse petroliere

12 iul. 2016,, 01:00   Politică
44091 16
Контролируемая Гимпу компания замешана в контрабанде нефтепродуктов из Румынии
Foto: golos.md

Scandalul izbucnit în România în legătură cu contrabanda și spălarea de bani efectuate prin Compania LUKOIL-România a scos la iveală urmele ce duc la liberalul moldovean Mihai Ghimpu.


Cu o zi înainte, procurorii români au anunțat despre un scandal major legat de spălarea banilor și contrabanda cu produse petroliere, care a adus statului un prejudiciu record, a cărui valoare nu a fost deocamdată estimată. Drept urmare, Companiei LUKOIL-România, acuzate de tranzacții ilegale, i s-a aplicat un sechestru record, în valoare de două miliarde de euro.

Potrivit autorităților române, anume această sumă constituie prejudiciul adus de Compania rusească în urma decapitalizării rafinăriei Petrotel de la Prahova. Celor șase participanți la tranzacție le-au fost deja aduse acuzații, iar conturile Holdingului LUKOIL în România, Marea Britanie și Olanda au fost blocate.

De menționat că în acest scandal au fost remarcate cîteva companii moldovenești care s-au implicat prin spălarea banilor în proporții deosebit de mari, precum și contrabanda cu produse petroliere din România în Moldova. Anume în acest context a fost inițiată ancheta în cazul LUKOIL la începutul anului trecut, iar prejudiciul cauzat de colaborarea ilegală cu companiile moldovenești a depășit suma de 230 de milioane de euro.

Potrivit postului român de televiziune Digi24, livrările criminale au fost efectuate prin portul Constanța.

Procurorii au anunțat un șir de companii moldovenești implicate în spălarea de bani și contrabandă cu produse petroliere pe piața Moldovei. Printre acestea se numără: VERO NADINA SRL NISPORENI, PARSTAR PETROL SRL Cimișlia, BASA PETROL SRL Chișinău, ENERGO PETROL SRL Bardar, SC LUKOIL MOLDOVA SRL.

Se știe că Compania PARSTAR PETROL SRL Cimișlia, care apare în rapoartele procurorilor români, este controlată de liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

În mod oficial, Ghimpu nu are nimic comun cu PARSTAR PETROL SRL Cimișlia. Cu toate acestea, adresa juridică a firmei este adresa oficiului PL de la Chișinău. În plus, cofondatorii acestei companii dețin 1/3 din capitalul social al firmei SRL „Eurosim”, în care liberalului moldovean îi aparțin 34 la sută din capital. Anume Compania SRL „Eurosim” a fost capitalizată și a început să-i aducă lui Mihai Ghimpu venituri de milioane, imediat după ce acesta a devenit președinte interimar al Republicii Moldova, în ciuda faptului că a avut doar o singură benzinărie în întreaga țară.

Este cunoscut și faptul că Compania PARSTAR PETROL SRL Cimișlia a intrat în Top-5 lideri de pe piața produselor petroliere a Moldovei. Aceasta companie, în mod straniu, a devenit singurul furnizor de produse petroliere pentru ÎS „Calea Ferată din Moldova”, atunci cînd aceasta era controlată de vicepreședintele PL Anatol Șalaru. În plus, Compania în cauză a devenit furnizor de produse petroliere pentru un alt consumator important – Parcul Urban de Autobuze, controlat de nepotul lui Ghimpu, primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

Mihai Ghimpu, precum și Partidul Liberal condus de acesta, deocamdată nu a ieșit cu o reacție la acuzațiile de contrabandă și spălare de bani aduse de România companiei asociate cu liderul liberalilor moldoveni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?