X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Societatea civilă este cun un pas mai aproape de demiterea lui Chirtoacă

8 iul. 2016,, 13:50   Capitala
6361 5
Гражданское общество на шаг приблизилось к отставке Киртоакэ
Foto: mesaj.md

În următoarele săptămîni va începe colectarea semnăturilor pentru inițierea referendumului privind demisia primarului general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă.


Reprezentanții sociaetății civile și consilierii municipali au declarat că sînt dispuși să-și unească eforturile pentru inițierea referendumului, care în opinia lor, ar trebui să aibă loc pe 30 octombrie, concomitent cu alegerile președintelui țării, informează NOI.md.

Inițiatorii referendumului sînt conștienți de faptul că puterea va opune o rezistență puternică. „Atunci cînd vorbim de organizarea unui referendum împotriva sistemului, trebuie să înțelegem că acest sistem dispune de protecție, inclusiv în Parlament, unde majoritatea deputaților protejează Partidul Liberal și pe Chirtoacă, dar și în procuratură, care nu pune în aplicare mai multe cauze penale în care figurează Chirtoacă. Cu toate acestea, noi sîntem convinși că societatea civilă și fracțiunile municipale vor reuși să inițieze și să desfășoare referendumul privind demiterea primarului în termenii anunțați”, a declarat președintele fracțiunii socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Ion Ceban.

Alesul local din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM) Ruslan Codreanu a menționat că este imposibil de rămas indiferent față de existența acestui sistem corupt din primăria capitalei. „Sistemul corupt din primărie a ridicat un zid fraudulos prin care s-a detașat de cetățenii de rînd. Atunci cînd încercăm să participăm la discutatea problemelor cu care se confruntă orașul și a reformelor sîntem percepuți ca un virus care le încurcă să continue delapidările. Acum a venit momentul cînd trebuie să înțelegem că numai prin eforturi comune vom putea lupta cu corupția și indiferența autorităților față de orășeni. Nu mai putem accepta așa-numitele standarde europene, impuse de Chirtoacă și echipa lui de la Partidul Liberal”, a spus Codreanu.

Activistul civic Victor Chironda a menționat că inițiatorii referendumului nu urmăresc scopuri politice. „Acest referendum vizează nu doar pe Chirtoacă, partidele politice sau reprezentanții societății civile, ci pe noi toți. Chișinăul este orașul nostru comun și noi cu toții suferim de pe urma acelorași probleme, de aceea trebuie umăr lîngă umăr să muncim asupra organizării referendumului privind demiterea primarului”, a declarat Chironda.

Anterior au fost organizate cîteva dezbateri publice privind desfășurarea referendumuli pentru demiterea primarului general Dorin Chirtoacă. În cadrul acestor discuții s-a decis că există două posibilități de bază de demitere a primarului: cu votul a 2/3 din consilierii municipali sau prin referendum, care poate fi organizat la un an de la începutul mandatului lui Chirtoacă, adică pe 11 iulie.



În cazul în care nu se vor aduna 2/3 din voturile consilierilor municipali, referendumul poate fi inițiat prin colectarea semnăturilor a 10% din locuitorii municipiului Chișinău. La alegerile locale din anul 2015 au fost înregistrați circa 628 de mii de alegători. Astfel, pentru inițierea referendumului sînt necesare 62,8 mii de semnături.

Ideea referendumului este susținută de consilierii PSRM, PPEM, Partidului Nostru și fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?