X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Fermierii sînt amenințați cu controale fiscale

30 iun. 2016,, 12:30   Economie
2649 1
Foto: noi.md

Majoritatea producătorilor agricoli primesc mesaje de la organele de control prin care li se „propune” să achite impozite majorate în schimbul scutirii de controale fiscale.


În caz de refuz, organele de control amenință cu inspecții fiscale, în pofida moratoriului asupra controalelor agenților economici, introdus din 1 aprilie. Informația a fost comunicată de preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, notează NOI.md.
Potrivit lui Slusari, majoritatea producătorilor agricoli primesc scrisori în care li se propune să achite impozite mai mari cu 20%, decît anul trecut.

„În caz contrar, ei sînt amenințați cu controale fisacale. De menționat că asemenea mesaje primesc agenții economici care activează legal și duc evidența. Un rătăcit de la fisc l-a întrebat pe un agricultor care activează în domeniu mai bine de 25 de ani, de ce activează în agricultură, dacă anul trecut au fost înregistrate pierderi semnificative. Însă nimeni nu întreabă cum fermierii au supraviețuit în anul 2015, în condițiile în care leul s-a prăbușit cu 30-40%, prețurile la îngrășăminte, pesticide și semințe au crescut, dobînzile la credite s-au majorat, iar statul așa și nu le-a achitat producătorilor agricoli subvențiile”, a declarat președintele „UniAgroProtect”.

„Ceea ce face serviciul fiscal seamănă cu raket de stat, care anterior era într-o formă mai vualată. Pentru asociația noastră este clar că pentru soluționarea acestei probleme e nevoie de o abordare sistemică. Noi am propus în repetate rînduri Guvernului să-i stimuleze pe producătorii agricoli care activează legal și să înăsprească pedepsele pentru cei care muncesc ilegal. Însă autoritățile permanent au respins propunerile noastre. Guvernul încearcă acum în regim de urgență să soluționeze problema acumulărilor la buget, impunînd agricultorii să suporte cheltuieli suplimentare și aceasta se face cu ajutorul bîtei. Noi considerăm că aceasta va cauza doar dezvoltarea pieței ilegale în sectorul agricol și creșterea nivelului de corupție”, a conchis Slusari.



Amintim că miercuri, 29 iunie, Guvernul a prelungit moratoriul asupra contraolelor agenților economici de către organele de control ale statului pînă la 1 octombrie. Controalele au fost sistate oficial la 1 aprilie, după ce agenții economici i s-au plîns prim-ministrului Pavel Filip că organele de control fac abuz în serviciu în timpul controalelor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?