Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Diplomat american, rănit în faţa Ambasadei SUA la Moscova

30 iun. 2016,, 01:01   Externe
4513 4

Foto: realitatea.net

Incidentul a avut loc pe 6 iunie, în contextul unei multiplicări a unor întîlniri tensionate între diplomaţi americani şi oficiali ruşi în domeniul securităţii atît la Moscova, cît şi în alte părţi, un lucru de care oficiali americani au început să se plîngă în ultima perioadă, scrie News.ro.


În acest incident, dezvăluit de cotidianul The The Washington Post, diplomatul tocmai îi arătase ecusonul de la ambasadă paznicului, unul între mulţi alţii care monitorizează perimetrul masivului complex în care se află reprezentanţa americană şi care lucrează pentru Serviciul Federal rus de Securitate (FSB, fostul KGB).
Paznicul l-a placat, atunci, pe diplomat, şi i-a fracturat umărul.

Diplomatul a putut să meargă în incinta ambasadei singur, iar ulterior a părăsit Rusia în vederea unui tratament medical, potrivit oficialului citat de RFE-RL, care nu a fost autorizat să vorbească în mod public despre incident.

"A fost cu siguranţă (un atac) intenţionat", a declarat acest oficial pentru RFE-RL.

Diplomaţi americani s-au întâlnit la Moscova şi Washington cu omologi ruşi, pentru a se plânge în legătură cu acest incident, dar şi altele, în contextul în care relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia au atins cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece, în urma sancţiunilor impuse Moscovei din cauza acţiunilor sale în Ucraina şi a consolidării prezenţei NATO şi ruse de o parte şi de alta a frontierei de vest a Rusiei.
Diplomaţi americani la Moscova au raportat că au fost opriţi în trafic de poliţia din capitala rusă de aproximativ 60 de ori în ultima lună, un număr neobişnuit de asemenea intervenţii într-un oraş în care diplomaţii nu sunt traşi la răspundere pentru infracţiuni rutiere minore.

Un purtător de cuvânt al ambasadei a raportat săptămâna aceasta că a găsit ţigări în apartament după ce s-a întors acasă, iar alt oficial că a găsit robineţii de apă deschişi atunci când a ajuns acasă.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharovna, a sugerat că există probleme mai profunde şi a acuzat Statele Unite de actualele tensiuni.

"Diplomaţia se bazează pe reciprocitate. Cu cât Statele Unite deteriorează mai mult relaţiile, cu atât le va fi mai dificil diplomaţilor americani să muncească în Rusia", a spus ea marţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?