X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dosarul lui Șor

23 iun. 2016,, 18:12   Politică
29126 17

Дело Шора
Foto: jurnal.md

Xenia Florea

Primarul Orheiului Ilan Șor a fost reținut pentru 72 de ore în cazul privind schemele de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani. Procurorii cer plasarea omului de afaceri în arestare pentru 30 de zile.


În comunitatea experților și pe rețelele de socializare au apărut discuții: Șor a fost arestat pe bune sau este un nou show anticorupție cu context politic?

Șor și-a făcut treaba?


Un an în urmă, Ilan Șor a figurat deja ca acuzat: el era principalul suspect în dosarul privind furtul miliardului de euro din sistemul financiar-bancar.

Pe 6 mai 2015, judecătoria Buiucani l-a plasat pe Ilan Șor în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Însă întreprinzătorul a reușit să scape de urmărirea penală, profitînd de campania electorală pentru alegerile locale și de prevederile Codului electoral.

Conform art.46 (5) al codului, „pe parcursul perioadei electorale, candidații nu pot fi demiși, transferați la un alt loc de muncă sau funcție fără acordul lor, precum și nu pot fi trași la răspundere penală, arestați, reținuți, sau supuși unor sancțiuni administrative fără acordul organului electoral, ce l-au înregistrat, cu excepția cazurilor de reținere în flagrant delict.

Ilan Șor și-a anunțat intenția de a candida la funcția de primar al Orheiului. Inițial, el intenționa să candideze la funcția de primar în calitate de candidat independent. Însă, se pare că nu a avut timp să colecteze semnăturile necesare pentru participarea la cursa electorală, de aceea a fost anunțat că Șor merge în alegeri din partea mișcării „Ravnopravie” (în cazul înaintării din partea partidelor politice nu este necesară prezentarea semnăturilor).

„I-am rugat pe juriștii centrului nostru pentru apărarea drepturilor omului să examineze situația și să răspundă la o singură întrebare: putem oare în această situație să ignorăm faptul ceea ce se vorbește despre Ilan Șor și rolul lui în acest scandal din jurul băncilor. Timp de cîteva zile, ei au studiat circa o mie și jumătate de pagini din diferite documente. Concluzia e următoarea: nu există nici un fapt ce ar demonstrat că ilan Șor a furat de la cineva măcar un leu”, a explicat atunci președintele mișcării „Ravnopravie” Valerii Klimenko”.

Auditorii internaționali au avut altă opinie. Precum au declarat reprezentanții Băncii naționale în martie curent, după ce au primit raportul companiei Kroll, „Prima etapă a investigației a conformat concluziile preliminare și a depistat probe clare privind complicitatea lui Ilan Șor și a grupului de companii și de persoane legate cu el la excrocherii. În special, informația, colectată și analizată de Kroll, a confirmat faptul că grupul Șor avea legătură cu procurarea acțiunilor la cele trei bănci din Moldova în 2012-2014, deținea controlul direct asupra deciziilor importante în aceste trei bănci, inclusiv asupra deciziilor privind eliberarea creditelor în favoarea companiilor legate între ele fără intenția de ale rambursa, a creat o rețea de companii, cu ajutorul cărora mijloacele obținute ilicit au fost furate și spălate, precum și a obținut o parte semnificativă din fondurile sustrase.

Autodenunțul și „pocăința” în 2025 l-au transferat pe Ilan Șor din rîndul principalilor suspecți în dosarul privind furtul miliardului în unul dintre martorii-cheie ai acuzării de stat.

Mărturiile lui au devenit motivul reținerii și arestării ex-premierului Vladimir Filat.

Însă acum „dosarul Filat” ca acuzat principal este aproape finalizat. În zilele ce urmează, ar putea fi pronunțată sentința pentru fostul premier (procurorii cer 19 ani de închisoare, confiscarea verii, amendă de 3 mii de u.c. și interdicția de a ocupa funcții publice timp de cinci ani). Așa că acuzarea nu mai are nevoie de serviciile lui Ilan Șor.

- Pentru Ilan Șor a sosit momentul bifurcației, a declarat pentru noi.md analistul politic Igor Boțan. Acum, cînd se scrie sentința lui Filat, cînd instanța trebuie doar s-o pronunțe, a venit timpul să se clarifice ce și cît merită Șor și cît i s-ar putea reduce din pedeapsă. Acest caz nu poate fi lăsat așa, deoarece situația este prea șubredă.

În primul rînd, în raportul Kroll este scris clar că Șor și oamenii lui sînt implicați în excrocherii și scoaterea banilor din țară. Autoritățile nu pot ignora și faptul că pe 15 februarie Consiliul UE a adoptat o rezoluție privind Moldova, în care, printre altele, i-a cerut Chișinăului o anchetă imparțială privind furtul din sistemul bancar și tragerea la răspundere a vinovaților.

În al doilea rînd, pe 12 sau 13 octombrie trecut, Ilan Șor a scris cu mîna lui autodenunțul că a oferit mită ex-premierului Vladimir Filat în valoare totală de 0 de milioane. Mita în asemenea proporții este de neimaginat chiar și pentru țările dezvoltate, ce să mai vorbim despre Moldova? După toate promisiunile răsunătoare ale conducătorilor noștri oferite partenerilor occidentali de a începe, în sfîrșit, lupta radicală împotriva corupției și cartonașele roșii pentru corupție, ar fi fost straniu după pronunțarea sentinței pentru Filat să închisă ochii la cel care i-a oferit mită. Or, aici este și abuz de putere, deoarece banii erau scoși din băncile subordonate, și componenta de corupție”, consideră Igor Boțan.

El dorea protecție parlamentară


Înțelegînd perfect că după pronunțarea sentinței pentru Vladimir Filat, organele de drept se vor apuca de el, Ilan Șor, a anunțat zilele acestea că intenționează să intre în politica activă. Duminica trecută, omul de afaceri a fost ales președinte al mișcării social-politice „Ravnopravie”, din partea căreia anul trecut el a candidat la funcția de primar la alegerile locale.

„Se pare că dl Șor intenționează să intre în politica serioasă la nivel național, iar dorința oligarhilor în acest caz este, de regulă, să păstreze și să protejeze ceea ce au agonisit”, comentează politologul Corneliu Ciurea alegerea lui Ilan Șor în funcția de președinte al mișcării social-politice „Ravnopravie”.

Pe rețelele de socializare, oamenii s-au arătat surprinși de această impulsionare a activității politice a primarului de Orhei, considerînd că Șor se bagă în politică pentru a conferi nuanță politică urmărilor penale ce var putea urma. „Este cert că acest partid, în sfîrșit, va avea bani – ai noștri sînt cu voi”.

Iar analistul politic Roman Mihăieș a presupus că Ilan Șor, venind la conducerea mișcării „Ravnopravie” se axează pe alegerile parlamentare, pentru a obține imunitate parlamentară.

„Cel mai probabil, este o tentativă de a accede în parlament. Nu este exclus că alegerile anticipate, totuși, vor avea lor. De exemplu, în toamna anului 2017. Aceasta depinde de un șir de factori: cine va fi viitorul președinte, relațiile lui cu parlamentul etc. Eu cred că Șor va încerca să ajungă în parlament. Da, pe eșichierul de stînga acum sînt doi lideri – cel al Partidului Socialiștilor și al „Partidului nostru”. Însă după criza din PCRM pe aceste segment încă mai sînt foarte mulți alegători indeciși. Așa că Șor cu partidul lui ar putea atrage o parte din electoratul de stînga. Sau să formeze vreun bloc electoral cu vreo formațiune politică”, a declarat Roman Mihăieș pentru NOI.md.

Ce-i drept, experiența lui Vladimir Filat demonstrează că imunitatea parlamentară nu constituie o protecție sută la sută de arestare și condamnarea ulterioară. Însă precum a menționat mai în glumă, mai în serios, pe rețelele de socializare jurnalistul Dmitri Ciubașenko, dacă Ilan Șor, totuși, va fi condamnat pentru furtul miliardului, atunci „el va fi un deținut politic”.

Touși, majoritatea comentatorilor sînt convinși că Șor a fost arestat pe valul agiotajului în jurul încheierii procesului asupra lui Vladimir Filat, pentru a le arunca praf în ochi societății civile și partenerilor de dezvoltare și de a distrage atenția de la principala întrebare în „cazul BEM” – unde e miliardul și cînd va fi întors? Și că foarte curînd primarul Orheiului va fi din nou la libertate.

Șor - victimă politică?



Versiunea politică a reținerii lui Ilan Șor este promovată activ de colegii lui de partid. Precum a declarat joi, în cadrul unui briefing președintele Comitetului executiv al mișcării „Ravnopravie”, Valerii Klimenko, reținerea președintelui partidului lui este o acțiune politică.

„Primarul Orheiului a decis să intre în politica mare și a devenit liderul mișcării noastre. Aceasta, le-a determinat pe autorități să-și facă griji. Or, acestea înțeleg că Ilan Șpr este un manager și un lider bun. Astfel, el ar putea atrage oamenii după el”, a declarat Klimenko.

Acum după legea genului, ar trebui să urmeze pichete, ba chiar și corturi lîngă Centrul Național Anticorupție sau clădirea judecătoriei, unde va fi decis termenul de arestare a lui Ilan Șor cu încă 30 de zile.

Ceva similar a avut loc în octombrie anul trecut cînd în aeroport a fost reținut pentru 72 de orie liderul „Partidului nostru” Renato Usatîi, care a publicat pe Youtube cu titlul „WIkiLeaks din Moldova” 15 înregistrări ale interceptărilor telefonice dintre ex-premierul, liderul PLDM Vladimir Filat și omul de afaceri Ilan Șor. Atunci acel scandal i-a ridicat ratingurile și așa mari ale lui Usatîi.

Dar de ce autoritățile vor să facă victimă din „managerul și liderul bun” și gospodarul Ilan Șor, făcînd în paralel, abstracție de el?

În opinia politologului Bogdan Țîrdea, ceea ce se întîmplă acum în jurul primarului Orheiului, precum și intenția de a se implica activ în politică, au legătură cu pregătirile de alegerile prezidențiale.

„În principiu, din punct de vedere politic, dl Șor deja s-a asigurat cînd a devenit primarul Orheiului. Aptul că i s-a permis să candideze și să ocupe aceste post deja vorbește despre obținerea unor garanții și a unei plăți pentru că el, inițial, prin intermediul băncilor subordonate, a contribuit la scoaterea din țară a unui miliard de euro, iar ulterior – la arestarea lui Filat”, a declarat Bogdan Țîrdea pentru NOI.md.

Sau ieșirea lui Șor este pentru fragmentarea stîngii?


Acum, în opinia lui Bogdan Țîrdea, Vladimir Plahotniuc are nevoie de Șor pentru soluționarea anumitor probleme în ajunul alegerilor prezidențiale.

„Din cite am auzit, acum se fac presiuni majore asupra lui Vladimir Voronin, pentru ca el să-și înainteze candidatura la alegerile prezidențiale. Pe eșichierul de stînga, apara ca ciupercile după ploaie, noi partide și mișcări. De exemplu, partidul ruso-siberian al lui Topolnițki –PSRM, care, în esență, este clona Partidului Socialiștilor. Acum și-a impulsionat activitatea mișcarea „Ravnopravie”. Eu nu exclud că și președintele Congresului diasporelor moldovenești din Rusia, dl Kalinin, și-ar putea înainta candidatura. Adică, are loc dispersarea electoratului de stînga, în primul rînd, a celui pro-rusesc”, a menționat Bogdan Țîrdea.

Între timp, pe eșichierul politic de dreapta are lor procesul invers: acesta este consolidat activ pentru înaintarea unui singur candidat. Bogdan Țîrdea este convins că acest „candidat este Maia Sandu, susținută de Washington: „Îi rup și pe Leancă, și pe Năstase. Potrivit informațiilor mele, Năstase (liderul Platformei DA – n.red.) îi irită pe americani din cauza criticii lui Plahotniuc și pentru că el s-a așezat la masa de negocieri cu partidele de stînga”.

În opinia politologului, pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie, democrații își vor înainta propriul candidat, cel mai probabil, chiar doi – unui evident și altul secret. Dacă nici unul dintre aceștia nu va trece în turul doi, PDM îl va susține candidatul americanilor – Maia Sandu.

Țîrdea e convins că acest plan a fost coordonat cu Washingtonul și Bucureștiul, altfel, cum se explică transformarea cardinală (doar într-o lună) a atitudinii lui Vladimir Plahotniuc față de candidatul unic de dreapta.

La mijlocul lunii mai, într-un amplu interviu pentru portalul Deschide.md, coordonatorul executiv al coaliției de guvernare a declarat că „dezbaterile pe eșichierul de dreapta privind un singur candidat sînt ridicole”. Sub un candidat unic el îl avea în vedere atunci pe liderul Platformei DA Andrei Năstase, deoarece mai departe el a început să vorbească despre „marioneta criminalilor fugari”.

Recent, Vladimir Plahotniuc a mai oferit un interviu – pentru ziarul „Timpul”. „Despre ideea unui singur candidat din partea PAS (partidul Maiei Sandu – n.red.), partidului „Demnitate și Adevăr” și Partidului Popular European al Moldovei (partidul lui Iurie Leancă – n. red.) ce spuneți?” , a fost întrebat el. „E o idee bună”, a răspund Vladimir Plahotniuc.

- Așa că, pe de o parte, menționează Bogdan Țîrdea, acum are loc o consolidare activă a dreptei, în scopul înaintării unui candidat unic „potrivit”, care (dacă, totuși, va cîștiga alegerile) poate fi oprit în orice moment de Washington. Pe de alta, are loc o campanie extrem de puternică de dispersare a stîngii – pentru a nu admite victoria candidatului de stînga. Și Ilan Șor cu proiectul său politic participă activ în acest proces. Cu atît mai mult cu cît fostul președinte al mișcării „Ravnopravie” Valerii Klimenko deja a declarat că partidul lui, „probabil, va participa la alegerile prezidențiale”.

Iar actualul scandal în jurul lui Șor doar va atrage atenția societății civile asupra noului „deținut politic”, precum și asupra proiectului lui politic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?