Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Președintele Timofti a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Suveranității

23 iun. 2016,, 09:59   Politică
4507 25

Președintele Timofti a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Suveranității
Foto : moldnews.md

Acum 26 de ani, în contextul unui proces ireversibil de destrămare a imperiului sovietic, Republica Moldova și-a adjudecat concomitent suveranitatea și identitatea națională.


Declarația aparține președintelui Nicolae Timofti, care a ținut să transmită un mesaj cu prilejul marcării Zilei Suveranității, notează NOI.md.

Potrivit șefului statului, ziua de 23 iunie, în care a fost adoptă Declarația despre Suveranitate, este una semnificativă pentru poporul nostru. „Se întîmpla pe fondul mișcării de eliberare națională, la aproape un an de la adoptarea legilor despre limba de stat și grafia latină. Țara își adjudeca, concomitent, suveranitatea și identitatea națională, cu aceeași intensitate politică și spirituală. Erau decizii curajoase, care schimbau nu doar statutul, dar și destinul Republicii Moldova”, se arată în mesajul președintelui.

Șeful statului a ținut să sublinieze că, din acea perioadă, „în Republica Moldova au crescut generații pentru care acronimul URSS nu se mai asociază cu o super-putere, dar cu o sintagmă din manualul de istorie, drept confirmare a unei ideologii false și a unui regim totalitar”. Acum, susține Nicolae Timofti, țara noastră încearcă să-și determine, în mod suveran, politica internă, vectorul extern, partenerii de dezvoltare.

„Doresc să reconfirm că procesul apropierii de Uniunea Europeană rămîne un obiectiv prioritar al statului suveran Republica Moldova. Totodată, sînt bucuros să constat că aniversarea a 26-a a Suveranității aproape coincide cu o perioadă extrem de importantă pentru viitorul țării noastre – intrarea deplină în vigoare a Acordului de asociere și liber schimb dintre UE și Republica Moldova. Eveniment simbolic, care se va produce la 1 iulie 2016”, se mai arată în declarația președintelui.

Precizăm că pe 23 iunie, Sovietul Suprem al R.S.S. Moldovenești de legislatura a douăsprezecea a adoptat Declarația despre Suveranitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?