X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Poroșenko: Nu există alternativă la sancțiunile UE împotriva Rusiei

21 iun. 2016,, 20:00   Externe
4009 7

Порошенко потребовал продлить антироссийские санкции
Foto: atn.ua

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a estimat marți că sancțiunile europene sînt "singurul instrument" disponibil pentru a pune presiune pe Rusia și a o constrânge să respecte acordurile de pace de la Minsk, încheiate în februarie 2015, relatează AFP.


"Nu există alternativă", a declarat Poroșenko la postul de televiziune France I-tele, cu puțin timp înainte de a se întîlni la Paris cu omologul său francez, Francois Hollande.

Rusia livrează "noi trupe, tancuri, încărcături și combustibil pentru aceste tancuri în scopul de a antrena o escaladare" a conflictului, a acuzat Petro Poroșenko.

Din moment ce "nu se pune problema recurgerii la forță" împotriva Rusiei, nu rămîn decît "sancțiunile pentru ca ea să accepte să-și retragă trupele", a afirmat președintele ucrainean.

Moscova neagă orice prezență a trupelor sale pe teritoriul ucrainean.

Șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault, estimase luni că "nu sînt îndeplinite" în prezent condițiile pentru a lua în considerare o ridicare a sancțiunilor europene împotriva Rusiei, dar a menționat că UE ar trebui să se gîndească la niște "deschideri" în această problemă.

La sfîrșitul lunii mai, omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, pledase de asemenea pentru o ridicare "graduală" a sancțiunilor în cazul în care se înregistrează progrese în privința punerii în aplicare a acordurilor de pace de la Minsk.

Mai mult sau mai puțin deschis, unele țări ca Italia sau Ungaria și-au exprimat scepticismul cu privire la prelungirea sancțiunilor.

Cu toate acestea, UE a prelungit vineri sancțiunile decretate după anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014, care interzic investiții în peninsulă și exportarea în UE a produselor sale.

Cele 28 de state membre UE ar urma să reînnoiască vinerea viitoare sancțiunile economice împotriva Rusiei, care afectează în special băncile, întreprinderile petroliere și de apărare ruse, sancțiuni decretate în vara anului 2014 în condițiile în care existau suspiciuni că Moscova îi sprijină pe rebelii separatiști din estul Ucrainei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?