Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Controversatul proiect de lege al PL, votat în lectură finală

17 iun. 2016,, 15:18   Politică
4848 2

Controversatul proiect de lege al PL, votat în lectură finală
Foto : noi.md

Proiectul de lege elaborat de PL care îi oferă mai multe prerogative primarului general a fost votat astăzi în lectură finală de către deputați, notează NOI.md.


Deși autorii au operat o serie de modificări la proiectul inițial, reprezentanții opoziției spun că esența legii nu se deosebește practic cu nimic de actualul cadru legal. Potrivit deputatei comuniste Elena Bodnarenco, liberalii au recurs la șantajarea membrilor majorității parlamentare pentru a asigura adoptarea a acestui proiect.

„Relațiile defectuoase dintre primarul general și consilierii municipali au dus la aceea că PL a înregistrat un proiect total neprofesionist și chiar agramat. În Parlament a fost prezentat un proiect modificat privind statutul municipiului Chișinău – 199 de amendamente, dintre care 54 de modificări au parvenit de la autorul proiectului, un lucru fără precedent în Parlamentul moldovenesc. Prin acest proiect doar a fost demonstrat gradul înalt de analfabetism al deputaților liberali”, a spus Bodnarenco.

Inițiativa a fost criticată dur și de deputații PSRM, și de cei neafiliați din grupul Leancă. Aceștia au anunțat că vor ataca proiectul la Curtea Constituțională. "Se încearcă împuternicirea primarului cu nişte competenţe care nu îi sînt atribuite conform legii. Esteo lege anticonstituţională care va fi atacată obligatoriu şi va genera nemulţumiri din partea locuitorilor capitalei", a spus deputatul neafliat Eugen Carpov.

Una dintre cele mai controversate prevederi ale proiectului se referă la dreptul primarului general de a numi și demite viceprimarii, pretorii, şefii întreprinderilor și subdiviziunilor municipale. În consecință, pîrghiile de influență ale CMC vor fi reduse esențial, spun deputații opoziției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?