X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Un primar controversat: cum a ascultat poporul raportul lui Chirtoacă (FOTO,VIDEO)

15 iun. 2016,, 16:17   Capitala
6066 4
Неоднозначный примар: Как народ слушал отчёт Киртоакэ (ФОТО)
Foto: facebook.com

Sub acompaniamentul vuvuzelelor, fluierăturilor din rîndurile din spate și al aplauzelor din primele rînduri, primarul general de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a prezentat raportul de activitate în acest post timp de nouă ani.


Alocuțiunea lui Chirtoacă, deși el a dat asigurări de „neutralitatea” sa politică, a iscat certuri interpartinice în parcul central din Chișinău, care aproape că s-au transformat în altercații fățișe, comunică NOI.md.

Parcul central din Chișinău, spre amiaza zilei de azi, 15 iunie, era pestriț de reprezentanți ai diferitor opinii despre activitatea primarului. Cei nemulțumiți s-au concentrat în ultimele rînduri și, lateral, adepții s-au postat în primele rînduri.

Protestatarii au enumerat pe bannere toate „realizările” lui Chirtoacă în nouă ani de aflare în postul de primar general. Chirtoacă, în opinia protestatarilor, „prietenul judecătorilor, procurorilor și oamenilor cu bani mulți”, a transformat Chișinăul într-o capitală a construcțiilor neautorizate, a corupției și incompetenței, a gropilor în asfalt și gunoiului în parcuri. Primarului i s-a incriminat că în perioada celor trei mandate ale sale peste 250 de hectare de pămînt din Chișinău au fost vîndute la preț derizoriu, iar peste 240 de terenuri pentru copii, stadioane, zone de parcuri și de agrement au fost distruse.

Alexei Dimitrov, activist al mișcării civice „Chișinăul terminat”, intervievat de NOI.md, a opinat că responsabilitatea pentru dezordinea din Chișinău îi revine totalmente lui Chirtoacă. „Niciunul dintre primarii Chișinăului nu a cauzat un prejudiciu atît de mare orașului nostru ca Chirtoacă. O spun ca activist civic, ca chișinăuian. Pe mine nu mă interesează că el este acuzat de relații strînse cu businessul de construcții și publicitare. Mă preocupă, în primul rînd, ce văd în oraș – gunoi, drumuri, trotuare dezgustătoare, gropi în mijlocul carosabilului, pomi defrișați și multe altele. Nu se știe de ce primarul nu vorbește despre aceasta, ci despre succesele sale dubioase”, a specificat activistul.

Puțini dintre cei din primele rînduri, care îl ascultau pe Chirtoacă, nu au fost de acord cu edilul. Iar cei care încercau să pătrundă mai aproape și să-i ceară socoteală lui Chirtoacă erau împinși în spate. În unul dintre incidente, de la un tînăr au încercat să-i smulgă din mîini un banner cu inscripția „Chirtoacă, tu ai ucis orașul”. Și întrucît nu au reușit, bannerului i-au fost rupte marginile. Poliția, la solicitarea tînărului de a interveni, a decis să se retragă.

Dar chiar și printre adepții lui Chirtoacă nu s-au găsit nimeni care ar fi adus argumente ponderabile în favoarea activității eficiente a primarului. Ei au preferat să intre în amănunte despre faptul cum Chirtoacă luptă cu „forțele care doresc rău orașului”. „În nouă ani, orașul a devenit doar mai frumos. Primarul nostru este un adevărat european și eu mă mîndresc cu el. Ca și în orice țară democratică, el are adversari. Ei vor rău orașului nostru și oamenilor lui. Eu au făcut dezordine și-i implică în aceasta pe ceilalți”, a declarat unul dintre ascultători.

El nu a fost în stare să răspundă cum confruntarea lui Chirtoacă cu forțele de opoziție poate demonstra eficiența muncii lui. El nu a fost unicul de această părere. Un alt respondent a spus că intenția poziției de a organiza referendumul privind demiterea primarului general denotă slăbiciunea ei. „Ei utilizează măsuri populiste, inadmisibile într-un stat democratic. Chirtoacă este de laudă că răspunde atît de bine la provocările lor”, a spus un adept în vîrstă al politicii primarului.

Or, continuă sondajul în rîndurile cetățenilor referitor la posibilul referendum pentru demiterea lui Chirtoacă. Potrivit datelor de la 15:00 din 15 iunie, pentru demisia lui Chirtoacă s-ar fi pronunțat 78,6% din cititorii nostri, împotrivă – 17,1%. La sondaj au participat deocamdată peste 14,5 mii de vizitatori.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?