Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

ANRE nu a luat o decizie de majorare a tarifelor la apă şi canalizare

14 iun. 2016,, 08:30   Economie
3098 1

ANRE nu a luat o decizie de majorare a tarifelor la apă şi canalizare
Foto: n4.md

Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu a luat deocamdată o decizie privind majorarea tarifelor la apa potabilă şi serviciile de canalizare.


ANRE a aprobat doar Regulamentul privind calcularea consumului tehnologic şi pierderile în sistemele de aprovizionare cu apă şi canalizare.

Documentul prevede reducerea pentru operatori a timpului de reacţionare şi lichidare a avariilor. Din momentul depunerii cererii/apariţiei avariei operatorii au patru ore la dispoziţie (faţă de cele 8 ore cerute) pentru lichidarea pierderilor de apă. Se menţionează că, dacă scurgerea de apă nu va fi stopată în decurs de patru ore, atunci toate volumele pierdute peste acest timp nu vor fi incluse în tariful pentru consumatori, ci vor fi suportate de operator.

"Astfel, tarifele la apă şi canalizaţie trebuie să rămînă la nivelul actual sau să fie reduse. În prezent nu se ştie în ce măsură această modificare va influenţa tariful final", se menţionează în decizie.

ANRE subliniază că pierderea anuală de apă doar la Chişinău constituie circa 33 mil. m.c. La calcularea tarifelor nu vor fi luate în considerare pierderile comerciale şi vîrsta de exploatare a sistemelor.

Conform datelor ANRE, introducerea restricţiei de 4 ore pentru lichidarea avariilor va duce la reducerea pierderilor de apă cu 10 mil. m.c. anual. Totodată, operatorii de servicii de aprovizionare cu apă şi canalizaţie sînt împotriva regulamentului adoptat, argumentînd că pentru înlăturarea avariei este nevoie de cel puţin 6 ore.

Operatorii au menţionat că în sisteme deja de zeci de ani nu s-a investit nimic, în iar perioada 1998-2015, la Chişinău au fost înlocuite doar 100 km de ţevi, 1% din întreg sistemul.

Preşedintele fracţiunii Partidului Socialiştilor în Consiliul municipal Chişinău, Ion Ceban, a informat luni, în cadrul unui briefing la Primărie, că "întreprinderea municipală Apă-Canal Chişinău cere majorarea costului serviciilor".

"În pofida faptului că oficial Primăria declară că blochează majorarea tarifelor, în realitate autorităţile municipale sînt în primul rînd interesate ca aceasta să se producă, deoarece Apă-Canal Chişinău este o întreprindere municipală", a spus Ceban.

Acum locuitorii Chişinăului achită cîte 9,19 lei pentru 1 m.c. de apă. Ultima dată tariful pentru apă a fost modificat în anul 2009. Conducerea Apă-Canal Chişinău intenţionează să convingă ANRE de necesitatea majorării tarifului pînă la 14 lei pentru 1 m.c.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?