X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Pușcaș despre cazul judecătoarei Manole: Nu poate fi vorba de tragere la răspundere penală

1 iun. 2016,, 16:35   Societate
4667 3

Pușcaș despre cazul judecătoarei Manole: Nu poate fi vorba de tragere la răspundere penală
Foto: noi.md

„Judecătorul este în drept să interpreteze legea în funcție de experiența și înțelepciunea lui, precum și de practica judiciară”.


Astfel a comentat pentru NOI.md fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș cazul judecătoarei Domnica Manole, care va fi cercetată penal pentru că a autorizat, în ciuda deciziei CEC, desfășurarea referendumului constituțional inițiat de platforma „DA”.

Pușcaș s-a abținut să se expună asupra corectitudinii acestei hotărîri, dar a precizat că norma de care s-a condus judecătoarea – articolul 141 din Constituție – este una confuză. Potrivit lui Victor Pușcaș, pe de o parte, norma prevede că pentru inițierea referendumului sînt necesare 200 de mii de semnături, iar pe de alta că e nevoie de cîte 20 de mii de semnături din jumătate de unități administrativ-teritoriale, ceea ce înseamnă de fapt 360 de mii.

„Dacă nu se va dovedi că a făcut-o din anumite interese, atunci de răspundere penală nu poate fi vorba. Aici e vorba de dreptul de a interpreta legea, iar acest drept aparține judecătorului. El nu poartă răspundere pentru faptul că interpretează legea așa cum înțelege el. Bineînțeles că aici se iau în considerație practica judiciară, hotărîrile CSJ, normele europene. Trebuie să deții o anumită experiență pentru a aplica corect norma, dar dacă norma prevede și într-un fel, și în altul, atunci este foarte greu. Nu știu cum se vor clarifica cu acest caz, dar cred nu va dovedi nimeni că a adoptat o hotărîre contrară legii”, a punctat Victor Pușcaș.

Potrivit lui Pușcaș, cazul judecătoarei Domnica Manole este unul extrem de complex. „Dacă norma permite și într-un fel, și în altul, atunci de ce îl trageți la răspundere pe un judecător, dacă el este ferm convins că așa trebuie aplicată norma constituțională? Dovediți că el a luat mită sau că a urmărit anumite interese personale. Eu o cunosc pe această judecătoare, este foarte principială. Dacă a procedat corect sau nu, eu nu pot să mă pronunț”, a remarcat Victor Pușcaș.

Fostul judecător a mai remarcat în Republica Moldova dreptul la referendum a fost îngrădit în repetate rînduri de autorități, fără temei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?