Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ambasadorul Lituaniei: Procesul de integrare europeană a Moldovei depinde de conducerea ţării şi cetăţeni

31 mai. 2016,, 12:15   Politică
2462 8
Посол Литвы считает, что процесс евроинтеграции Молдовы зависит от руководства страны и ее граждан
Foto: gov.md

Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Rimantas Latakas, consideră că "integrarea europeană a Moldovei depinde de conducerea ţării şi cetăţenii acesteia".


Diplomatul și-a expus opinia în cadrul dezbaterilor publice "Moldova după Vilnius şi Riga: posibilităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie".

"În procesul de integrare europeană, un rol important îl are îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor şi reducerea dezamăgirilor UE în Moldova. Ţara dispune de toate posibilităţile pentru a realiza reformele şi a continua cursul european. Pentru aceasta este nevoie de o societate unită, iar ţara trebuie să definească direcţia spre care vrea să meargă, cum a făcut Lituania cînd majoritatea populaţiei a pledat pentru integrarea în UE", a menţionat diplomatul.

Potrivit lui, "Parteneriatul Estic oferă Moldovei oportunităţi vaste, începînd cu reforma structurilor administrative, lupta cu corupţia, precum şi în domeniul securităţii, inclusiv celei energetice".

Însărcinatul interimar cu afaceri al Letoniei în Moldova, Vita Dobele, a spus că "statele UE sînt gata să ajute Moldova, dar pentru aceasta trebuie să existe dorinţă din partea republicii".

"Noi putem ajuta doar în caz că singuri doriţi să vă ajutaţi. Pentru aceasta trebuie să implementaţi reforme. Deocamdată noi vedem că mai mult se vorbeşte despre reforme decît se ocupă de realizarea acestora", a menţionat diplomatul, adăugînd că „Moldova a ales semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană şi s-a angajat pe viitor să realizeze acest acord”.

"Există rezultate pozitive, a crescut exportul în UE, cetăţenii Moldovei au posibilitatea de a călători fără vize în statele europene. De asemenea, există foaia de parcurs, în care se spune ce trebuie să facă Moldova", a amintit Dobele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?