X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Savcenko, dispusă să candideze la președinția Ucrainei 'dacă ucrainenii au nevoie'

27 mai. 2016,, 15:10   Externe
4149 17

Savcenko, dispusă să candideze la președinția Ucrainei 'dacă ucrainenii au nevoie'
Foto: agerpres.ro

Femeia pilot ucraineană Nadia Savcenko s-a declarat vineri pregătită să devină președinte al Ucrainei, dacă așa vor dori ucrainenii, în prima sa mare conferință de presă, după eliberarea sa miercuri, după aproape doi ani de detenție în Rusia, relatează EFE, AFP, Unian și Ukrainska Pravda.


'Ucraineni, dacă vreți ca eu să fiu președinte, voi fi președinte', a afirmat Savcenko, întrebată dacă are aspirații prezidențiale sau se va alătura forțelor armate.

Nadia Savcenko a spus că îi place să zboare, dar dacă este necesar se va implica în politică.

Referitor la eliberarea sa la schimb cu doi militari ruși, ea a spus că nu cunoaște cu exactitate mecanismul propriu-zis. 'Nu știu ce fel de mecanism a fost activat... Cînd am fost răpită, știu din al cui ordin și voință s-a făcut (acest lucru). Nu am fost întrebată, pur și simplu m-au băgat în mașină, mi-au pus un sac pe cap și m-au răpit. Toate acestea într-o singură zi', și-a amintit Savcenko.

Tot pe neașteptate a fost eliberată. 'Nimeni nu m-a întrebat nimic. Au venit în toiul nopții și m-au zis:'Pregătește-te cu tot lucruri', dar nu mi-au spus unde mergem.Nu știam dacă voi zbura cu avionul sau voi merge în Siberia (...) sau în Ucraina', a relatat femeia pilot.

Savcenko, deputată în Rada Supremă din partea formațiunii Batkivșcina (Patria), a fostului premier Iulia Timoșenko, a declarat că va iniția crearea unui comitet internațional pentru eliberarea teritoriilor ocupate și a deținuților politici, potrivit agenției de presă Unian.

În acest sens, Nadia Savcenko s-a declarat dispusă să negocieze cu rebelii proruși eliberarea prizonierilor ucraineni. Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a indicat joi că 174 de ucraineni sînt încarcerați în Rusia, în Crimeea sau în teritoriul controlat de rebeli.

'Nu sînt de acord atunci cînd se spune că nu trebuie avute contacte politice cu separatiștii. Voi avea contacte cu toți', a spus tînăra care și-a început conferința de presă și a încheiat-o interpretînd imnul Ucrainei.

Crimeea va fi readusă în cadrul Ucrainei fie în urma unui conflict armat, fie pe calea eforturilor diplomatice, a mai spus ea.

Deși încă nu știe în ce comisie parlamentară va activa, ea a declarat că și-ar dori să se ocupe de problemele armatei.

Nadia Savcenko (35 de ani) ar putea fi inclusă în Comisia Radei Supreme (parlamentul unicameral) pentru securitate națională și apărare, indicase în 25 mai deputatul Batkivșcina, Ivan Krulko, citat de Unian.

Următoarele alegeri prezidențiale, în termen, sînt prevăzute în 2019 în Ucraina. La 25 mai pe site-ul președinției ucrainene a fost postată o petiție în care lui Petro Poroșenko i se cerea să cedeze locul său Nadiei Savcenko, scrie lenta.ru. 'Tocmai astfel de oameni ar trebui să guverneze țara noastră', au explicat autorii acestei inițiative.

Nadia Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare în Rusia pentru presupusă complicitate la moartea a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei în 2014, a fost eliberată miercuri, după ce a fost grațiată de președintele Vladimir Putin. Ea a fost eliberată la schimb cu doi militari ruși condamnați anterior la 14 ani de închisoare în Ucraina, după ce fuseseră capturați în Donbas, teatrul unui conflict militar între forțele ucrainene și rebeli proruși, sprijiniți cu arme și trupe de Moscova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?