Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Declarație: Cursul european al Republicii Moldova nu mai există

26 mai. 2016,, 15:00   Politică
9154 11

Declarație: Cursul european al Republicii Moldova nu mai există
Foto : noi.md

Alegerile din 2014, furtul miliardarului și garanția bancară din partea Guvernului au confirmat sfîrșitul cursului european al Republicii Moldova, consideră analistul politic al Fundației „Jamestown” Vladimir Socor.


Comentatorul a precizat într-un interviu pentru Report.md că, deși guvernarea depune eforturi considerabile la nivelul propagandei, eforturi în ceea ce privește promovarea reformelor nu se văd, notează NOI.md.

„S-a vorbit din 2009 încoace despre păstrarea, menținerea sau salvarea cursului european, dar acesta a încetat, cred eu, în 2013 – cel tîrziu în 2014, atunci cînd Vlad Plahotniuc a făcut pasul decisiv de capturare a statului prin acapararea instituțiilor de ocrotire a legii și anticorupție. Prin urmare, alegerile din 2014 au confirmat sfîrșitul cursului european, furtul miliardului și garanția bancară din partea Guvernului. Deci cursul european nu mai există! Este inutil să mai vorbim despre o dorință care de doi ani încoace nu se mai realizează. Acum clasa politică trebuie să se concentreze asupra scoaterii statului din captivitate în două etape: prima – în cadrul scrutinului prezidențial din toamnă; a doua – la alegerile parlamentare de peste doi ani și ceva”, a explicat Vladimir Socor.

Potrivit analistului politic, expresia „cursul european” sau „parcursul european”, folosită în exces de unii politicieni la noi, și-a pierdut sensul. „Eu cred că guvernarea de la Chișinău nu a reușit să convingă pe nimeni, deși face eforturi foarte puternice în acest sens. Vizita lui Vlad Plahotniuc la Washington, apoi invitația unor oameni de afaceri și politicieni proeminenți din Europa la o sesiune a Asociației Oamenilor de Afaceri, pe care tot el o patronează, eforturi la nivelul propagandei se fac, dar rezultatele nu se văd și cred că nici nu se vor vedea, deoarece, după constituirea noii majorități parlamentare și după instaurarea noului guvern, domnul Plahotniuc și-a instalat oamenii săi în posturi cheie, iar acum are controlul total asupra guvernării”, a adăugat Vladimir Socor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?