Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ce proiecte noi va implementa BERD în Moldova

23 mai. 2016,, 09:45   Economie
3272 2
Ce proiecte noi va implementa BERD în Moldova
Foto: gazeta.ru

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este dispusă să finanțeze noi proiecte investiționale în Moldova, cu condiția semnării de către aceasta a noului acord cu FMI.


Acest fapt a fost menționat de către noul șef al Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) din Moldova, Dimitri Gvindadze, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, relatează NOI.md.

În cadrul dialogului, părțile au discutat rezultatele cooperării cu echipa locală a Băncii Europene, programele investiționale implementate în sectorul energetic, în mediul de afaceri, în domeniul infrastructurii drumurilor, sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și perspectivele lansării noilor proiecte.

În acest context, Pavel Filip a specificat că programele implementate corespund necesităților mediului de afaceri și cetățenilor, acordînd, totodată, sprijin politicii Guvernului în aceste domenii.

El a menționat beneficiul adus de susținerea acordată de BERD pentru consolidarea Consiliului Economic al Prim-ministrului, specificînd că acest consiliu reprezintă o platformă importantă pentru dialogul cu mediul de afaceri în vederea depistării problemelor și identificării soluțiilor pentru depășirea lor.

„Aveți toată deschiderea noastră și sînt sigur că vom avea parte de mai multe proiecte investiționale, iar Guvernul va acorda tot sprijinul în eliminarea eventualelor dificultăți în acest sens”, a spus Pavel Filip.

La rîndul său, Dmitri Gvindadze a declarat că BERD va susține reformele inițiate de Guvern în vederea stabilizării situației macroeconomice pe calea acordării suportului consultativ, asistenței tehnice în elaborarea politicilor, precum și prin intermediul consolidării potențialului Guvernului Moldovei în desfășurarea reformelor.

Interlocutorii au discutat proiectele ce urmează să fie implementate în Moldova. În acest context, Dmitri Gvindadze a menționat că, dacă Guvernul va executa toate angajamentele asumate, inclusiv semnarea Memorandumului cu FMI, atunci, pînă la finele acestui an, BERD și Banca Europeană de Investiții vor fi dispuse să semneze acordul de finanțare a proiectului de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău, în valoare de circa 90 de milioane de euro.

Totodată, directorul BERD și-a reconfirmat intenția de a acorda 60 de milioane de euro pentru implementarea proiectului de interconexiune a liniilor electrice pe segmentul Isaccea-Vulcănești-Chișinău, cu un buget total de 140 de milioane de euro.

În prezent, BERD implementează în Moldova 48 de proiecte, în valoare totală de 0,5 miliarde de euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?