X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Valea Trandafirilor s-a transformat în Valea intereselor (FOTO)

11 mai. 2016,, 08:15   Capitala
50226 10

Valea Trandafirilor s-a transformat în Valea intereselor
Foto: wikipedia.org

Anghelina Taran


Cu aproape 20 de ani în urmă, parcul Valea Trandafirilor din capitală ocupa o suprafață de 145 ha. Însă în ultimii ani, acesta se restrînge fulminant ca o piele de șarpe. E puțin probabil că acum cineva ar putea numi suprafața reală a parcului, cîte hectare ale acestor „plămîni” verzi ai Chișinăului au fost distruse și cîți copaci au fost tăiați. Din toate părțile avansează construcțiile. În acest caz este greu să fie acuzată doar puterea unei culori politice. Indiferent de ideologie, tuturor le place să acapareze terenuri în zona verde. Însă, trebuie să menționăm că parcul a început să fie valorificat activ de constructori în ultimii 10 ani.

Valea Trandafirilor își poartă numele datorită faptului că aici, pe teritoriul fîșiei de pădure erau plantații de trandafiri. În anul 1968, au fost amenajate alei și construite baraje, havuzuri, un parc de atracții, o estradă, terenuri sportive și de joacă pentru copii, sală de concert, plaje, restaurante. Deschiderea oficială a zonei de odihnă a acut loc în 1969.

Unde duce „Podul Dragostei”?


Acapararea teritoriilor în Valea Trandafirilor se face obraznic, demonstrînd o atitudine de bătaie de joc față de ceilalți aproape un milion de locuitori ai municipiului. De exemplu, au dorit niște cetățeni să construiască un hotel chiar pe cărare pietonală din Valea Trandafirilor – no problems – au construit. După restaurantul „Doina”, deasupra rîpei, este un pod suspendat, „Podul Dragostei” (cîndva sub el era un lac întreg).

Cu acest pod este legată o tradiție romantică – pe lanțul de care de ține podul, tinerii atîrnă lacăte, pentru a-și uni astfel pe veci inimile.

Acest loc este foarte frumos, mai ales în aceste zile de primăvară, cînd totul în jur se îneacă în verdeață. Se pare că trecînd pe acest pod, vei ajunge într-un parc minunat, însă … dai cu nasul de un gard metalic hidos! Oops.


Cineva a decis că nu au ce se plimba aici toți, aici va fi el cu hotelul său cu nouă etaje. La sfîrșitul anului 2006, acolo, în locul unei construcții capitale de pe timpurile sovietice, a fost construit un hotel de cinci stele „Club Royal Park”. Potrivit unui consilier municipal de pe acel timp, tertipul proprietarilor consta în faptul că construcția a fost obținută în arendă și „reconstruită” pe ascuns pînă la un hotel cu nouă etaje.

Cine e cel mai tare?


De această combinație se ocupa SRL „Impex Businesscom”, căreia îi aparține și complexul comercial „Euroasia”). Această companie a fost fondată în 2003 de soții Andrei și Lada Gargalîk.

Andrei Gargalîk este inginer-constructor. Pe timpul sovietic el a lucrat la un institut de proiectare, a fost inginer-șef adjunct pentru construcții la hotelul „Cosmos”, iar în prezent este director general al SRL „Impex Businesscom”, adresa juridică a căreia coincide cu adresa hotelului din parc – str. Valea Trandafirilor, 6/2. Pe aceeași adresă mai este înregistrată o întreprindere cu capital străin – SRL Club Royal Park Company, creată în aprilie 2007 și care acum, se pare, deține hotelul.

Fondatorii SRL Club Royal Park Company sînt niște firme din Cipru, iar compania este gestionată de Lada Gargalîk.

Iar în 2012, pe teritoriul hotelului a fost construit și un bazin deschis. Potrivit lui Andrei Gargalîk, Valea Trandafirilor este o Riviera a Chișinăului. În unul dintre interviurile lui el a spus că natura singură ne spune că aici trebuie să fie o zonă de SPA și recreație de lux. Anume de aceea, chișinăuienii nu pot trece pe acel pod suspendat, deoarece zona de lux nu e pentru toți.

Iată ce au scris despre aceasta simpli chișinîuieni pe forumuri.


Alexei Dimitrov:„ Idioți! Ne-au luat parcul, au tăiat copacii, au înălțat o „anexă” cu nouă etaje, închizînd accesul la pod …”.

Tanda Stefanova: „Au stricat parcul cu mahina lor, cum putea fi obținută o asemenea autorizație! Pe cel mai vizibil lor, nouă etaje … dezgustător. Valea Trandafirilor a fost construită, noi nici nu mergem acolo, e extrem de neplăcut – unde nu dai – peste tot e beton”.

Alexandra Ustinova: „De acord, construiesc așa că degrabă nu va rămîne nici urmă de parc”.

Alexei Litvinov: „Faptul că podul a fost închis și casa cu 9 etaje – este, desigur, strașnic! Vom vedea ce va fi mai departe… Iar mai departe cu un asemenea primar „înstelat” (e scris în 2012 – n.red.), care chipurile, nu decide nimic, repet „chipurile”, cu asemenea ritmuri nu va rămîne nimic din zona de parc, doar beton”.

În parc cresc nu ciuperci, ci complexe locative


Însă aceasta nu este singura zonă de lux din Valea Trandafirilor. Încă un lor pentru cei aleși se află pe adresa str. Trandafirilor 2/2, unde și-a găsit refugiu complexul locativ High Park, construit de firma „Exfactor Grup”, al cărei proprietar și director general este Vladimir Tonu.

Obiectul a fost finalizat în 2013. Pe site-ul firmei, unde se propun apartamente spre vînzare, despre complex se menționează că „este amplasat în zona centrală a parcului Valea Trandafirilor, înconjurat de zona verde, cu acces în trei benzi”.

Adică, aceasta este o zonă de parc, unde, potrivit Legii cu privire la plantațiile verzi în localitățile urbane și rurale, „construcția și amplasarea în zonele verzi a instalațiilor și echipamentelor, incompatibile cu destinația plantațiilor verzi (obiecte industriale și locative, stații PECO și altele) ESTE INTERZIS”.

Pe str. Valea Trandafirilor, printre verdeață se înalță un al complex locativ „Valea Trandafirilor”, construit în 2014 de către compania Glorinal. Compania își descrie obiectul drept unul amplasat în apropiere de parc, deși în acest loc anterior a fost un parc și în jur – tot parc. Acest complex locativ format din 1200 de apartamente ocupă 3,5 ha de pămînt, luat din Valea Trandafirilor.

Procurorii tot vor să vîndă apartamente în zona verde


Aproape un hectar din part a fost luat (terenul a fost luat în arendă la prețul, ce constituie doar 2% din prețul de piață) de cei care trebuiau să stea la straja legilor noastre – procurorii. În 2007, Consiliul Municipal Chișinău a alocat pentru Procuratura Generală un teren cu suprafața de 0,945 ha pe str. Melestiu (lîngă spitalul orășenesc nr.1) și doar în 2010 a fost elibera un certificat de urbanism.



Potrivit publicației „Ziarul de Gardă, în lista secretă a procurorilor, care trebuiau să primească apartamente în acest complex locativ, erau incluse 252 de familii, inclusiv fostul procuror general Valeriu Zubco și adjuncții săi. Oficial, aceasta se explica prin necesitatea de a susține procurorii, care nu au locuință sau care necesitau îmbunătățirea condițiilor locative, dar ei nu-și permit să-și cumpere locuințe la prețurile de piață. Însă chiar în faza de construcție cel puțin jumătate din beneficiarii apartamentelor le-a vîndut, apropo, cu mult mai scump decît 340 de euro/m.p., cît au plătit ei în condițiile de ipotecă. În realitate, în lista beneficiarilor au fost procurori, cărora le aparțin case, mașini și alte apartamente.

În prezent, complexul locativ, construit de „Basconslux” din opt case cu 15 și 17 etaje cu 584 de apartamente va fi dat în exploatare în 2016. Însă, nu se știe de ce și ceilalți procurori „fără casă”, care au primit locuințe sociale, nici nu s-au instalat acolo, acestea fiind vîndute la prețuri comerciale. Pe acest complex nou atîrnă numărul de telefon al agenției imobiliare ProImobil, care se ocupă de vînzarea apartamentelor. De exemplu, în prezent, sînt accesibile apartamente cu suprafața de 62 m.p. la etajele 1,3,5,13 și 17.

Iar pe site-ul „Basconslux” se propun apartamente „într-un complex locativ modern pe str. Melestiu, amplasat în parcul Valea Trandafirilor”. Adică beneficiarul recunoaște că construcția se înalță în parc. Prețul unui metru pătrat – de la 600 de euro. Anume prin prețul bun se explică tendința întreprinzătorilor, inclusiv și la Procuratura Generală, de a construi în parcuri. Tot acolo, vor primi locuințe sociale și judecătorii (la prețul de 350 de euro/ m.p.) și profesorii Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (450 de euro).

La ei s-au alăturat două case din complexul locativ Panoramic, date în exploatare în toamna anului 2015 (str. Melestiu, 26/9 și 26/10), aparținînd companiei „Etelma” SRL. Compania a fost înființată în anul 1998, în prezent, fondatorul ei este off-shore-ul cipriot Hesperus Investments Limited, director – Nicolae Sanin. Pe site-ul web al companiei se afirmă că, în 2012, ea s-a alăturat unui grup de investitori. Proiectul complexului rezidențial a fost efectuat de Marhitrav – ATM, iar în calitate de subcontractant general a fost compania Moldconstruct Market.

Cu toate acestea, în luna martie a acestui an, Agenţia Ecologică Chişinău a constatat că în apropierea acestor complexe locative (Basconslux și Panoramic) a fost proiectat și instalat greșit sistemul de scurgere a apelor pluviale, întrucît apa de ploaie, dar și cea provenită din topirea gheții se scurg din locurile de parcare în lacuri, poluîndu-le inclusiv cu produse petroliere.

Stații PECO nu pot fi prea multe?


Însă în afara hotelului și a complexelor locative, businessmenilor le place foarte mult să construiască benzinării de-a lungul viaductului, pe ambele părți, în zona parcului. În prezent, sînt două șantiere, pe care vor fi amenajate șase stații PECO. În special, pe str. Trandafirilor, 24, la intersecția cu Bd. Dacia, SRL „Bimexmol” (fondată în 2010 de Nicolae Boghiu și Antonin Spînu, director fiind Boghiu), este înălțat un complex întreg, format dintr-un salon auto, oficii și o stație PECO. Apropo, lucrările sînt efectuate de către cunoscuta SRL „Exfactor Grup”.




În afara faptului că acest obiect se află pe teritoriul parcului Valea Trandafirilor, amplasarea lui contravine și normelor sanitare și ecologice. În primul rînd, de la benzinărie pînă la cel mai apropiat bloc locativ sînt doar 35 de metri. În al doilea rînd, vizavi de stație se află un buvet cu apă potabilă, alimentat dintr-o fîntînă arteziană.

Activiștii organizații obștești „Salvați Chișinăul verde” au expediat un demers la Inspecția de stat în construcții în privința construcției ilegale. Însă de acolo au primit un răspuns în care se spune că SRL „Fibexmol” are toate actele în regulă. Primăria a eliberat certificatul de urbanism pe 14 ianuarie 2013, toată documentația de proiect este avizată, autorizația pentru construcție a fost eliberată pe 9 decembrie 2013. Activiștii au amintit că litigiile în relațiile civile și economice, prevăzute de Codul civil, pot fi soluționate în instanță.

Iar pretura sectorului Botanica a comunicat în scris că terenul, ocupat de șantier, este mai mare decît teritoriul oferit. Adică, în afara luării ilegale în arendă a 0,0852 ha, SRL „Fibexmol” a mai pus mîna pe o parte din teritoriul municipal.

În luna mai 2015, primăria Chișinău a eliberat autorizația de construcție pentru SRL „Untavicom”, în scopul înălțării benzinăriei cu spălătorie auto în Valea Trandafirilor – pe str. Melestiu 24/6 (vizavi de complexul comercial „Maslldova”). Contractul de arendă a terenului (fără dreptul de privatizare) a fost încheiat în luna mai 2011. Deși cum a fost posibil acest lucru, în timp ce legea interzice construcțiile în zonele verzi?


Și această firmă ridică semne de întrebare. În baza de date a persoanelor juridice figurează SRL „Untavicom”, fondată în 1999 de către SRL „Luconex”, director – Serghei Bulat. Adresa juridică – str. Mitropolit Dosoftei, 89, iar în certificatul de urbanism și autorizația pentru construcție este indicată altă adresă – V. Alecsandri 119. În unul din documente este indicată data înregistrării – 5 mai 2014, în al doilea – 27 martie 2015. Foarte straniu.

Totuși, această firmă dubioasă a obținut autorizația și a organizat, timp de o noapte, tăierea a 50 de copaci. Iar lucrările de construcție au continuat, în pofida moratoriului anunțat de către Consiliul Municipal Chișinău.

În comparație cu această ilegalitate, extinderea suprafețelor ocupate de localurile „Randez vous” și „Palermo”, precum și ale restaurantului „Curtea Vînătorului” în Valea Trandafirilor, pare un fleac.

Recent, în Valea Trandafirilor a apărut încă o biserică, alături ce cea veche (Ioachim și Anna), foarte ștearsă în aparență. Noul edificiu seamănă mai mult cu o casă de rugăciuni, decît cu un locaș ortodox. Însă pe ușile ei e scris „Mitropolia Moldovei”. S-a constatat că proiectul ei a fost elaborat de un arhitect din Canada. Doar că nu e clar de ce să construiești o biserică nouă alături de una existentă și încă contrar tradițiilor ortodoxe? Pînă în prezent, locașurile erau construite de către enoriași, strict conform canoanelor bisericești. Ce minune s-ar fi putut întîmpla la noi, e o enigmă.

Granițele parcurilor – date secrete


- Nici un parc, niciodată nu a fost examinat în cadrul CMC din punct de vedere al intereselor orașului, relatează ex-consilierul municipal Valerii Pavlov, care a activat în cadrul CMC timp de patru legislaturi. Valea Trandafirilor deja de mult nu mai este Valea Trandafirilor, ci valea intereselor. Dacă în țară, în oraș, nu există o abordare sistemică față de examinarea oricărei chestiuni, atunci nu a existat nici în privința parcului Valea Trandafirilor. Toți l-au rupt în toate părțile. De exemplu, Procuratura generală, inițial a vrut să construiască lîngă spitalul nr.1 o casă, dar a construit un sat întreg.

Cît privește hotelul, anterior era vorba despre arenda terenului în scopuri distractive, deoarece nu departe se află un parc de atracții. Însă, în cele din urmă, acolo a apărut un hotel. Așa a fost organizată o zonă de agrement, încît ea a devenit zona unor interese private care ignoră cu desăvîrșire interesele chișinăuienilor, legile și totul pe lumea asta.

Anul trecut, fiind încă consilier municipal, am vrut să merg pe lîngă acest hotel spre pod, însă paznicul nu mi-a permis. Eu i-am arătat legitimația și i-am spus că pot merge oriunde doresc, pentru că acesta este teren municipal. El este luat în arendă și nu poate fi altul în parc. Paznicul a renunțat, dar m-a avertizat: „Acolo oricum e îngrădit”.

Să îngrădește accesul la un loc public printr-o bară este culmea obrăzniciei și încălcarea tuturor legilor. Eu cred că puțin știu cine este proprietarul real al acestei afaceri. Prea obraznic se poartă acești oameni – construiesc unde doresc, le interzic oamenilor accesul spre un loc public.

Hotelul se află în zona, aprobată în limitele parcului. Eu pînă în ultima zi de aflare în consiliul municipal am cerut să mi se ofere granițele parcurilor, însă nu le-am mai obținut. Se pare că acestea sînt date secrete, deși nu e nimic mai simplu decît să le afișezi pe site-ul primăriei. Înseamnă că cineva se teme că în baza acestei informații ar putea fi acuzat de încălcarea legii.

Cum a fost dat în arendă terenul din Valea Trandafirilor – este o mare taină. Undeva mafia lucrează bine, însă Dorin Chirtoacă nu face parte din ea, pentru că, scuzați, dar o fi el prostuț și urmărește interese politice, însă nu uită de el personal și de partidul său. El nu face parte din mafie, cu siguranță. Reieșind din faptul că în Valea Trandafirilor apar complexe locative, este o politică unică, dar cine o promovează e greu de spus. Eu îmi doresc foarte mult ca locuitorii capitalei să afle cine distruge parcurile noastre – plămînii capitalei.

E timpul să decidem


Consilierul independent Ion Ștefăniță a comunicat că recent, în cadrul ședinței CMC, consilierii socialiști și comuniști au pus problema privind determinarea granițelor zonelor verzi în oraș, pentru a crea un cadastru și a evidenția sectoarele, ce pot și unde nu pot fi privatizate. Deocamdată, nu există un proiect, noi doar am examinat sarcinile la nivelul primăriei pentru ca ulterior proiectul să treacă prin Consiliul Municipal Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?