X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Proprietarii de apartamente din blocurile locative vor putea fi amendați

3 mai. 2016,, 18:30   Societate
8290 4

Foto: noi.md

Noile modificări la Codul Administrativ al Moldovei introduc un șir de amenzi pentru locatarii apartamentelor de la bloc.


Majoritatea amendamentelor țin de planificarea apartamentelor și de alte lucrări de reparații.

Autoritățile din Moldova intenționează să-i amendeze pe proprietarii de apartamente, care modifică dup bunul plac planificarea apartamentelor și construcția spațiilor de uz comun.

Potrivit noilor modificări, vor fi amendați cu 100 de unități convenționale persoanele fizice care au intervenit în construcția pereților de rezistență, dar și acei proprietari de apartamente care și-au mărit spațiile locative din contul balcoanelor. Orice extindere a balcoanelor va fi și ea considerată o încălcare a legislației în vigoare.

Aceeași amendă va fi aplicată și celor care și-au reutilat bucătăria și blocul sanitar din contul spațiului de locuit, au transferat rețelele de canalizare și conductele de apă și au intervenit în sistemele de ventilare, transferînd caloriferele la balcoane.

Noile modificări la Codul Administrativ interzic lucrările de izolare termică și de vopsire a fațadelor clădirilor fără a avea o autorizație în acest sens. Amenzile pentru aceste acțiuni pentru persoanele fizice vor constitui și ele 100 de unități convenționale. Toate lucrările de reparație trebuie să înceapă nu mai devreme de 08.00 și să se termine la 18.00, în caz contrar amenzile vor constitui 50 de unități convenționale. Mai mult decît atît, potrivit noii legi proprietarii de apartamente vor fi obligați să asigure accesul în apartamentele pentru lucrătorii de la gospodăriile locativ-comunale, de la serviciile comunale și ale organelor de control.

O amendă similară va fi aplicată și în cazul în care locatarii blocurilor vor transporta în liftul destinat pasagerilor materiale de construcție. Mai mult decît atît, vor fi amendați și cei care fac dezordine în lifturi, coridoare și chiar în propriile apartamente.

Vor fi amendați nu numai locatarii neonești, dar și angajații gospodăriilor locativ-comunale. Astfel, refuzul administratorului blocului de locuit de a susține construcțiile în ordinea cuvenită se pedepsește cu o amendă de la 50 la 100 de unități convenționale.

"Aceste încălcări vor fi constatate de Inspecția de Stat în Construcții la cererea prealabilă a locuitorilor sau a administratorului clădirii, după ce se vor fi cunoscute rezultatele controalelor. Pentru unele încălcări, amenzile vor fi date de poliție", a explicat pentru Sputnik șeful direcției fondului locativ de pe lîngă Ministerul Construcțiilor, Olga Serbinos.

Conform legislației în vigoare, o unitate convențională este egală în Republica Moldova cu 20 de lei. Ministerul Justiției a propus să examineze proiectul de lege care majorează echivalentul bănesc al unității convenționale până la 50,5 lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?