X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Țara care nu mai are bani pentru a tipări bancnote

2 mai. 2016,, 12:30   Externe
2877 0

Bloomberg: У Венесуэлы нет денег, чтобы печатать деньги
Foto: hotnews.ro

Venezuela, țară care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume, a atins un nou prag al politicilor falimentare: nu mai are bani pentru a plati tiparirea de bancnote, care, la fel ca majoritatea produselor, sînt importate, scrie Bloomberg.


Pe fondul spiralei inflaționiste, care pare fara sfarsit, Venezuela este nevoita sa tipareasca noi si noi bancnote, pentru a tine pasul cu cresterea continua a preturilor.

Articolul Bloomberg este bazat pe discutii cu directori de companii, diplomati si fosti oficiali, precum si pe documente interne ale bancii centrale. Nimeni nu a vrut sa comenteze oficial iar banca centrala nu a raspuns numeroaselor solicitari de comentarii.

Povestea a inceput anul trecut, cand guvernul presedintelui Nicolas Maduro a incercat sa compenseze lipsa tot mai mare de bani prin plasarea unor comenzi in valoare de mai multe milioane de dolari la producatorii de bancnote, inaintea alegerilor din decembrie dar si a vacantei de sarbatori.

La un moment dat, banca centrala a convocat o reuniune de urgenta si a cerut companiilor sa produca cat de multe bancnote pot. Acestea au acceptat, dar au constatat intarzieri in plata comenzilor.

Luna trecuta, De La Rue, cel mai mare producator de bani din lume, a trimis o scrisoare bancii centrale in care se plange ca nu a incasat 71 de milioane de dolari si ca isi va informa actionarii, daca nu se iau masuri. Scrisoarea a fost obtinuta de un site de stiri venezuelan si a fost confirmata pentru Bloomberg News.

"Este un caz fara precedent in istoria cand o tara cu o inflatie atat de mare nu poate obtine noi bancnote", a spus Jose Guerra, parlamentar de opozitie si fost director de cercetari la banca centrala. La sfarsitul anului trecut, banca centrala a comandat peste 10 miliarde de bancnote, depasind comanda de 7,6 miliarde a Federal Reserve din SUA plasata in acest an.

Cea mai mare inflatie din lume


Criza monetara se suprapune pe caderea cotatiei petrolului iar inflatia este asteptata sa ajunga in acest an aproape de 500%, potrivit estimarilor Fondului Monetar International.

Primele semne ale crizei au inceput sa se vada in 2014, cand cetatenii petrecand ore intregi in fata bancomatelor si transportand adeseori sumele scoase cu rucsacul - suficiente pentru a plati o masa la restaurant.

Inaintea alegerilor parlamentare din 2015, banca centrala a contactat De La Rue (Marea Britanie), Oberthur Fiduciaire (Franta) si Giesecke & Devrient (Germania) pentru tiparirea a 2,6 miliarde de bancnote, potrivit unor documente bancare si unor surse familiare cu tranzactia. Inainte chiar de livrarea comenzii, banca a contactat companiile in cauza pentru o suplimentare.

De La Rue a castigat partea leului - 3 miliarde de bancnote - si a contactat canadienii de la Canadian Bank Note Company pentru a se asigura ca poate onora comanda pana la finele anului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?