Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Muzeul de Artă și-a completat colecția de tablouri (FOTO)

31 mar. 2016,, 18:00   Societate
3321 0

Muzeul de Artă și-a completat colecția de tablouri (FOTO)
Foto : facebook.com

Pe 30 martie curent, la Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc vernisarea expoziției comemorative Alexei Vasiliev (1907-1975).


În cadrul vernisajului a avut loc ceremonia de donație Muzeului a unor opere din colecția familiei pictorului, informează NOI.md.

Expoziția cuprinde 50 de lucrări ale autorului din fondurile Muzeului Național de Artă și din colecția familiei, realizate în perioada 1945-1975.

La eveniment au fost prezenți ministrul Culturii, Monica Babuc, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal, fiul regretatului pictor, Iaroslav Vasiliev, și muzeografi.

Alexei Vasiliev s-a născut în orașul Samarkand (Uzbekistan), a studiat la Școala de Arte „Pamyat”, apoi și-a continuat studiile la Institutul Superior de Artă și Tehnică din Moscova. În anii 1945-1949 a realizat primele lucrări în Republica Moldova de dimensiuni mici, schiță, ce reprezentau seri triste de primăvară și toamnă, printre care „Drum”, „Amurg”, „Seara ploioasă”, „Ultimul tramvai” etc.

În tablourile lui Vasiliev rolul principal îl joacă peisajul, din acest motiv există în palmaresul lui și lucrări panoramice, precum „Lunca Nistrului”, „Moldova”, „Codrii” și altele. Picturile lui au fost expuse în diverse țări ale lumii și s-au bucurat de o imensă popularitate.

Alexei Vasiliev a devenit maestru emerit al artei din RSSM (1946), după care a fost decorat cu Ordinul Drapelul Roșu de Muncă și Ordinul Insigna de Onoare.

Expoziția va fi deschisă pînă la 17 aprilie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?