Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Prima etapă a investigației Kroll a dezvăluit dovezi clare cu privire la implicarea lui Ilan Șor

25 mar. 2016,, 18:00   Economie
8941 6

Kroll: Ключевую роль в «краже века» сыграл Илан Шор и «группа Шора»
Foto: jurnal.md

Primul raport cu privire la progresele înregistrate de către investigația Kroll a fost publicat de către Banca Națională a Moldovei.

Potrivit documentului, Kroll reiterează implicarea lui Ilan Shor în frauda bancară, care a dus la lichidarea a trei bănci, informează UNIMEDIA.

„Prima etapă a investigației în curs a confirmat concluziile inițiale raportate la finalizarea investigației preliminare anterioare și a dezvăluit dovezi clare cu privire la implicarea crucială a dlui Ilan Șor, precum și a companiilor și persoanelor asociate cu dumnealui (împreună: ”Grupul Șor”) în frauda dată”, se menționează în raport.

Concluziile arată că Grupul Șor a avut legături directe cu cumpărarea acțiunilor celor trei bănci, în perioada 2012 - 2015.

„În special, informația colectată și analizată de Kroll a confirmat că Grupul Șor a avut tangență cu achiziționarea acțiunilor celor trei bănci din Republica Moldova în anii 2012-2014, a controlat direct deciziile importante ale celor trei bănci, inclusiv deciziile cu privire la acordarea ”creditelor” în favoarea companiilor interconectate, fără vreo intenție de returnare din partea acestora, a creat o rețea de companii prin care fondurile obținute prin fraudă au fost sustrase și spălate, și a obținut o parte semnificativă din fondurile furate.
La această etapă, Kroll a identificat tranzacții în sumă de peste 350 milioane dolari SUA, care pot fi direct atribuite fraudei care a avut loc în cele trei bănci din Republica Moldova”, se mai menționează.

Totodată, raportul punctează că se întreprind toate măsurile necesare pentru a identifica persoanele implicate în fraudă.

„Este clar că spălarea și disiparea fondurilor fraudate s-a efectuat printr-o rețea extinsă de companii și conturi bancare în multiple jurisdicții, inclusiv prin conturi ale băncilor din Republica Moldova, Letonia, Estonia, Rusia și Cipru.

Sunt întreprinse măsuri pentru urmărirea fluxului fondurilor pentru a identifica toate persoanele care au profitat de pe urma fraudei, precum și pentru a iniția toate procedurile judiciare necesare pentru recuperarea activelor. Este de așteptat că, pe lângă dl Ilan Șor există și alte persoane care au profitat de pe urma fraudei în cele trei bănci din Republica Moldova”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?