X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ghidul Legii Antifumat

17 mar. 2016,, 11:35   Externe
5865 2
Ghidul Legii Antifumat
Foto: turnulsfatului.ro

De la 12 noaptea, fumatul va fi interzis prin lege in toate spatiile publice inchise din Romania, cu 2 exceptii: inchisorile si locurile special amenajate din zonele de tranzit ale aeroporturilor.


De la miezul noptii, politia, jandarmeria sau sefii de la locul de munca va pot amenda cu pana la 500 de lei daca nu respectati legea. Asa ca ii sfatuim pe fumatori sa astepte pana ajung acasa, unde pot face ce vor. Asta daca, bineinteles, nu fumeaza in scara blocului, unde de asemenea este interzis.

Ce inseamna un spatiu public inchis?

Potrivit guvernului, este acel spatiu cu un acoperis, delimitat de cel putin doi pereti. Guvernul spune ca nu conteaza daca peretii sunt din caramida, lemn sau chiar folii de plastic. Indiferent de materialele folosite, spatiul este considerat public si inchis. In traducere libera nu mai aveti voie sa fumati la birou si in institutiile publice.

"Se aplica legea antifumat inclusiv in cladirea Guvernului si o sa va invit sa nu mai fumati nicaieri in incinta Palatului Victoria”, le-a transmis Dacian Ciolos colegilor sai.

Fumatul este interzis si in baruri sau restaurante, discoteci sau pizerii. Pe lista intra si magazinele sau mall-urile care au avut pana acum locuri special amenajate. Fumatul este interzis si in spatiile comune ale cladirilor in care locuiti.

Politistii de la rutiera vor avea mult de furca. Potrivit guvernului, este permis fumatul in masina personala, dar nu si in masina de serviciu sau in taxiuri. Greu, insa, de facut diferenta in trafic.

Nu se mai poate fuma pe peroane sau in refugii inchise cum este de exemplu aceasta statie de autobuz. Aici nu putem aprinde tigara pentru ca are 2 pereti si acoperisi. Daca vrem sa facem acest lucru, trebuie sa pasim in afara statiei.

In gara de nord avem o situatie aparte. Zona de restaurante e considerata peron inchis pentru ca aici sunt 3 pereti si acoperis. Asta nu inseamna ca nu se poate fuma. Daca facem cativa pasi, spre zona unde asteptam trenul, se considera ca avem peron deschis , prin urmare aici poti sa iti aprinzi tigara.

Guvernul le recomanda administratorilor de cladiri sa afiseze acest indicator cu fumatul interzis care sa contina si numerele sectiilor de politie unde pot fi anuntate incalcarile legii antifumat. Pompierii fac apel la toata lumea sa nu sune la 112, pentru a nu supra-aglomera aceasta linie de urgenta la care sunt anuntate incidentele grave.

Ghidul antifumat adoptat de guvern explica si o intreaga lista de sanctiuni. De exemplu: angajatorii isi pot sanctiona salariatii. Pedepsele pornesc de la un simplu avertisment scris si pot ajunge pana la reducerea salariului sau desfacerea contractului de munca. Fumatorii care sunt prinsi de polititie sau jandarmerie ca trag un fum intr-un loc unde fumatul este interzis risca amenzi de la 100 la 500 de lei. iar proprietarii de cladiri in interiorul carora se fumeaza risca amenzi de la 5000 la 15.000 de lei iar in cele din urma autoritatile pot chiar sa le inchida unitatile in interiorul carora se fumeaza.

Patronii sunt sfatuiti sa afiseze un semn prin care sa anunte interzicerea fumatului si sa le ofere clientilor un numar de telefon la care sa poata suna in cazul unei reclamatii. De solutionarea acestor reclamatii se va ocupa cea mai apropiata sectie de politie sau de politie locala.

De altfel, astazi este ultima zi in care romanii mai au voie sa fumeze in spatii publice inchise. De joi incep amenzile. Desi pe 16 martie se implinesc 45 de zile calendaristice de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial, MAI a anuntat ca legea intra in vigoare doar din 17 martie.

"Sesizarile privind faptele prevazute de Legea nr. 15/2016 se fac catre Politia Locala sau catre structurile MAI, mai sus mentionate. Recomandam cetatenilor ca sesizarile privind eventualele contraventii privind fumatul in spatiile nepermise de lege sa nu se faca la numarul de urgenta 112, aceasta linie fiind destinata exclusiv urgentelor si situatiilor care pun in pericol viata, integritatea corporala sau bunurile oamenilor.

Atentionam asupra responsabilitatii persoanelor juridice cu privire la obligatiile pe care le au pentru punerea in aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spatiilor publice inchise cu indicatoare prin care sa se indice «Fumatul interzis» si folosirea simbolului international, respectiv tigareta barata de o linie transversala.", se mai arata in comunicatul MAI.

Fumatul va fi interzis complet, nu doar restrans, in toate spatiile publice inchise, precum si in spatiile inchise de la locul de munca si in locurile de joaca pentru copii (chiar si cele in aer liber).

Fumatul va fi interzis complet, de asemenea, in unitatile de invatamant si in cele destinate protectiei si asistentei copilului, nu doar in unitatile sanitare si in mijloacele de transport in comun, asa cum prevede legea acum.

Lista spatiilor inchise in care fumatul este INTERZIS

• Baruri
• Discoteci
• Restaurante
• Cafenele
• Piscine
• Patinoar
• Spatii inchise de la locul de munca – inclusiv balcoanele/terasele care au de cel putin doi pereti.
• Locurile de joaca pentru copii, chiar si cele in aer liber
• Unitati de invatamanat
• Unitati destinate protectiei si asistentei copilului
• Unitati sanitare
• Curtea spitalelor, a scolilor si a primariilor
• Mijloace de transport in comun
• Statia de autobuz

Fumatul va fi PERMIS in:

• Celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta.
• Camerele special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale.
Sanctiuni:
• Persoanele fizice: amenda de la 100 lei la 500 lei
• Persoane juridica:

- Prima abatere: Amenda de 5.000 lei

- A doua abatere: amenda de 10.000 de lei, la care se adauga suspendarea activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la aplicarea acestei sanctiuni.

- A treia abatere: amenda de 15.000 de lei, la care se adauga inchiderea unitatii.
Ghid de informare, realizat de Guvern

Premierul Dacian Ciolos a anuntat, miercuri, ca Executivul a pregatit un ghid de informare care explica modul in care se aplica legea antifumat si care poate fi consultat de institutiile si companiile interesate. "Asa cum am promis, Guvernul a pregatit si un ghid de informare, care explica modul in care se aplica legea si care sunt procedurile pentru cei doritori, pentru institutiile sau companiile interesate. Acest ghid va fi disponibil online", a precizat Ciolos, la inceputul sedintei de Guvern.

In ceea ce priveste fumatul in Palatul Victoria, el a solicitat secretarului general al Guvernului sa identifice un spatiu in afara cladirii, care sa fie amenajat ca loc pentru fumat. "Incepand de saptamana aceasta se aplica legea antifumat inclusiv in cladirea Guvernului si o sa va invit sa nu mai fumati nicaieri in incinta Palatului Victoria. O sa va rog, domnule secretar general, sa gasiti undeva afara un loc care sa fie amenajat si unde doritorii sa poata sa fumeze respectand legislatia", a adaugat prim-ministrul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?