Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Controalele asupra activității notarilor vor fi înăsprite

10 mar. 2016,, 17:23   Societate
2730 0

Controalele asupra activității notarilor vor fi înăsprite
Foto : norma.ru

Notarii din Republica Moldova vor avea mai multă independență, iar controalele asupra calității serviciilor prestate de aceștia se vor înteți. Prevederea se conține proiect de lege propus de Ministerul Justiției și votat astăzi în prima lectură de Parlament, notează NOI.md.

„Instituția notariatului ca și alte instituții de drept evoluează. Această instituție trebuie reglementată mai detaliat pentru a ține cont de progresele care au fost atinse. O schimbare de concept vizează și admiterea în profesia de notar, se impune reguli noi de activitate”, a declarat astăzi viceministrul Justiției Eduard Serbenco.

Inițiativa stabilește statutul notarului, condiţiile de admitere în profesie și de încetare a activităţii notariale, dar și stabilirea tipurilor de sancţiuni aplicate acestora. Documentul mai prevede crearea Camerei Notariale ca organ de autoadministrare și reprezentare a profesiei. Instituția va avea un organ suprem – Adunarea generală a notarilor, în a cărei competenţă va fi alegerea membrilor consiliului, preşedintelui, aprobarea bugetului, a Codului deontologic al notarilor, și un organ executiv – Consiliul Camerei.

Pentru a asigura independenţa notarilor, a spori calitatea activităţii notariale prestate, se propune divizarea funcţiilor de supraveghere între Camera Notarială și Ministerul Justiţiei. De asemenea, pe lîngă Ministerul Justiţiei urmează să fie constituite Comisia de licenţiere şi Colegiul disciplinar – instrumente de realizare a controlului asupra calităţii serviciului public prestat.

Precizăm că adoptarea Legii privind organizarea activității notarilor este prevăzută în Strategia de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?