Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Șalaru: Rusia nu ne respectă neutralitatea

1 mar. 2016,, 10:05   Politică
5530 12
Шалару: Россия не уважает наш нейтралитет
Foto: ipn.md
Neutralitatea Moldovei este o ficțiune, pentru că nu este recunoscută de nicio structură internațională, nici de un stat. Mai mult, această neutralitate este încălcată de Rusia în Transnistria. Declarația aparține ministrului Apărării, Anatol Șalaru, și a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la „Publika TV”, informează NOI.md.

Potrivit lui Șalaru, statutul de neutralitate presupune că pe teritoriul țării respective nu există trupe militare străine. „Pentru dreptul internațional este nonsens ca o armată străină să se afle pe teritoriul unui stat neutru sub pretextul unei operațiuni de pacificare. De aceea, neutralitatea nu poate fi numită una veritabilă, ea doar este stipulată în Constituție”, a declarat ministrul Apărării.

Șalaru a vorbit și despre cheltuielile mari care sînt necesare pentru a menține statutul de neutralitate. „Statele neutre au armată doar pentru a se apăra de eventuali inamici. Însă nu fiecare țară își poate permite să fie neutră. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai multe țări au fost neutre, însă aceasta nu a împiedicat Uniunea Sovietică și Germania să le ocupe”, a menționat Șalaru.

Ministrul Apărării consideră că statutul de neutralitate al Moldovei este un instrument de șantaj din partea Rusiei. „Sînt de acord cu faptul că Moldova este un stat neutru, dar respectă ei oare acest statut? (Kremlinul – n.red.). Ei scuipă pe el. În cazul țării noastre neutralitatea este un simplu instrument de șantaj din partea Rusiei. Moscova are nevoie de aceasta pentru a menține în regiune o stare de tensiune”, este convins Șalaru.

Ministrul Apărării s-a referit și la relațiile cu NATO. „Da, am avut întrevederi cu reprezentanții NATO la București. După vizita mea, presa rusă a anunțat că eu aș fi declarat că Moldova este un stat pro-NATO. Însă noi nu avem cu NATO niciun acord de securitate. Dacă Rusia își va retrage trupele de pe teritoriul Moldovei, problema aderării la NATO va dispărea. Mai mult, în cazul în care Moldova va avea un conflict cu un stat convențional «x», nicio organizație sau stat nu ne va lua apărarea”, a conchis Șalaru.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?