Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Filat nu doreşte să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al PLDM

14 feb. 2016,, 10:30   Politică
4430 4

Filat nu doreşte să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al PLDM
Foto: noi.md

Cinci săptămâni mai sunt până la Congresul PLDM unde urmează să fie decis viitorul partidului şi aleasă o nouă conducere a formaţiunii. Pentru data de 20 martie 2015, PLDM a anunţat convocarea Congresului al VII-lea Extraordinar al partidului.

„În această perioadă partidul va trece printr-un proces profund de evaluare a situaţiei interne, de promovare a unor principii de lustraţie internă în partid şi de neacceptare în componenţa partidului a persoanelor care au probleme cu justiţia şi credem că odată cu Congresul VII, partidul va începe o nouă etapă în istoria sa”, a declarat liderul interimar al formaţiunii Valeriu Streleţ.

Potrivit lui, toţi membri de partid care au probleme cu justiţia, inclusiv preşedintele PLDM Vladimir Filat, trebuie să-şi suspende calitatea de membru al PLDM.

„Persoanele care au probleme cu justiţia, figurează în dosare în calitate de bănuiţi, învinuiţi, până la clarificarea situaţiei trebuie să-şi suspende calitatea de membru al PLDM. Avem o normă în statutul partidului care prevede că toţi cei care sunt condamnaţi şi care încă nu şi-au ispăşit pedeapsa nu pot fi membri de partid”, a explicat Streleţ.

Majoritatea liberal-democraţilor aşteaptă cererea de demisie a lui Vladimir Filat din funcţia de preşedinte al PLDM şi suspendarea din calitatea de membru al formaţiunii.

Până la această etapă, Vladimir Filat care este învinuit în dosarul fraudelor bancare, nu şi-a prezentat încă cererea de demisie din funcţia de preşedinte al PLDM, dar nici cererea de suspendare a calităţii de membru al PLDM.

„Mai mulţi colegi chiar dacă nu vorbesc direct, fac aluzie că Filat ar trebui să fie exclus din partid. Starea de spirit există, mulţi înţeleg, dar puţini au curajul să o spună. Poate Filat singur va lua o decizie în acest sens până la congresul partidului din 20 martie”, a declarat Streleţ.

Potrivit lui, dacă Filat nu-şi va suspenda calitatea de membru PLDM şi nu va depune cererea de demisie din funcţia de preşedinte al partidului, atunci decizia o va lua congresul.

„Va decide congresul într-o manieră colegială”, a explicat Streleţ.

La 15 octombrie 2015, Vladimir Filat a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară. Procurorul Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a solicitat plenului Parlamentului ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului PLDM Vladimir Filat. Organul de urmărire penală îl acuză pe Filat de implicarea în fraudele bancare de la Banca de Economii a Moldovei.

„Prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influenţarea martorilor, distrugerea probelor”, a declarat procurorul.

Organul de urmărire penală îl anchetează pe Filat în baza articolelor 324 alineat 3, litera b şi 326 alineat 3, litera a. Fostul premier este acuzat de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari şi trafic de influenţă cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari. Acesta este învinuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Ex-premierul se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?