X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Vinificația Moldovei: 15 ani pentru modernizare și 1 miliard de euro

9 feb. 2016,, 13:15   Economie
2065 0
Молдавское виноделие: модернизация на 15 лет и 1 млрд леев
Foto: shtiri.ru
Producătorii soiurilor tehnice de struguri, ai materialului săditor, precum și ai vinurilor cu denumire de origine controlată vor putea obține credite preferențiale de până la 7 milioane de euro. Banii, în sumă totală de 33 de milioane de euro, vor fi alocați pe parcursul anilor 2016 — 2017, pentru procurarea tractoarelor, a mașinilor specializate pentru recoltarea și transportarea strugurilor, dar și a altor mijloace tehnice utilizate în ramura vinicolă.

În discuția cu jurnalistul agenției Sputnik, angajații de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) au relatat că linia de credit a fost deschisă pentru 75de milioane de euro, din care 42 de milioane sunt deja asimilate. Una dintre prioritățile noii linii de creditare sunt înlesnirile vamale și fiscale. Potrivit lui Iurie Brumărel, directorul programului de reconstrucție a sectorului vitivinicol, banii vor fi alocați fără gaj. Termenul maxim de creditare va fi de 10 ani, cu o perioadă privilegiată de 4 ani. Rata procentuală va fi stabilită în viitorul apropiat de către Ministerul Finanțelor.

„Ramura vinicolă necesită astăzi sume astronomice. La ora actuală vorbim de restabilirea a 100 de mii ha de plantații de viță de vie. Dorim sau nu, ele au nevoie de reconversiune. Plantațiile sunt deja îmbătrânite, soiurile de struguri nu corespund cerințelor moderne", a declarat Brumărel.

Conform calculelor ministerului de resort, pentru plantarea unui hectar cu viță de vie în corespundere cu standardele moderne va fi nevoie de 10 mii de euro. Astfel, pentru reînnoirea a 100 de mii de hectare de plantații de viță de vie din întreaga ţară va fi necesară o sumă de, cel puțin, un miliard de lei. Specialiștii departamentului menționează că aproximativ încă un miliard va fi nevoie pentru modernizarea întreprinderilor de prelucrare. Necesitatea acestor investiții substanțiale este dictată de concurența înaltă de pe piața internațională.

În opinia responsabililor de la MAIA, dacă în decurs de 15 ani nu se vor face investiții serioase, sectorul vinicol din Moldova va înceta să mai fie competitiv. Deschiderea noii linii de credit este prevăzută pentru luna martie 2016. Banii vor fi livrați de Banca Europeană pentru Investiții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?