Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Procuratura respinge acuzațiile de protecție a violatorilor

5 feb. 2016,, 16:35   Societate
1397 1
Прокуратура отвергла обвинения в покрывательстве насильников
Foto: noi.md
Procuratura Generală respinge acuzațiile apărătorilor drepturilor omului cu privire la faptul că dosarele penale legate de infracțiunile cu caracter sexual în privința minorilor nu sînt examinate corespunzător. Potrivit procurorilor, cele 311 dosare legate de violența față de copii sînt examinate în mod special, informează NOI.md.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, în anul 2015, organele de drept au intentat 574 de cauze penale în legătură cu infracțiunile cu caracter sexual în privința minorilor, traficului de copii și violenței în familie față de aceștia. Sursa citată precizează că 311 dosare sînt examinate în regim special, deoarece la momentul comiterii crimei victimele aveau vîrsta mai mică de 14 ani. Victimele au fost audiate în procuraturile din Anenii Noi, Cahul, Călărași, Comrat, Leova, Ocnița, Orhei și Soroca.

Din numărul total de infracțiuni comise împotriva minorilor, cele mai multe (171) au caracter sexual. Alți 87 de copii au devenit victime ale violenței în familie, iar 53 de minori au fost audiați în calitate de martori ai unor ilegalități de acest gen. Potrivit Procuraturii Generale, în timpul depunerii mărturiilor, copiilor le-a fost asigurată o ambianță binevoitoare, care să excludă senzația de tensiune.

Anterior apărătorii drepturilor omului, inclusiv reprezentanții Asociației „Promo-LEX” au declarat că persoanele acuzate de crime împotriva minorilor primesc sentințe blînde, în pofida recomandărilor Curții Europene a Drepturilor Omului. Avocatul Asociației „Promo-LEX” Dumitru Sliusarenco a subliniat că deciziile luate în favoarea criminalilor prejudiciază imaginea sistemului judecătoresc și trezesc îndoială față de obiectivitatea magistraților, iar victimele suportă emoțional consecințele violenței împotriva lor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?