X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

SUA si Rusia dupa Ucraina: Trei scenarii

11 ian. 2016,, 01:00   Externe
1368 1

Foto: radiocraiova.ru

In orice caz, in urmatorii doi ani, conflictul ucrainean va juca un rol central in relatiile dintre Statele Unite, Uniunea Europeana si Rusia. Dar, posibil, principalul beneficiar va fi ... China. Este concluzia unui raport elaborat si publicat de Center for the National Interest, o influenta institutie fondata in 1994 de fostul presedinte Richard Nixon.

Autorii documentului au inchipuit trei scenarii, scrise in stilul istoriei alternative. Toate prezinta situatii si evenimente care s-ar fi intamplat deja in Ucraina si in jurul ei in perioada 2016 - 2018, precum si evolutia raporturilor dintre Washington si Moscova in acest context. Scenariile sunt interesante pentru ca indica punctele de interes pentru SUA.

Scenariul 1. "Intelegere reciproca functionala": se are in vedere posibilitatea unei imbunatariri a relatiilor dintre SUA si Rusia. Expertii americani cred ca, in momentul in care situatia din Siria va intra definitiv in impas, SUA si Rusia vor incepe sa caute in mod real o solutie diplomatica pentru rezolvarea problemelor din Orientul Mijlociu. Dar, pentru normalizarea relatiilor este nevoie ca in Ucraina lucrurile sa intre pe un fagas cu adevarat pozitiv.

In acelasi timp, autorii raportului nu exclud aparitia unor divergente majore intre presedintele Piotr Porosenko si premierul Arseni Iatseniuk, care vor conduce la ruperea coalitiei de guvernamant. Noul guvern va adoptat o pozitie mai intelegatoare fata de regiunea Donbass. Ca atare, temperatura sentimentelor antiruse va scadea. Pe acest fundal, sanctiunile impuse de Occident sectoarelor financiar si energetic ale Rusiei vor fi suspendate inca din 2016.

SUA vor fi nevoite sa urmeze, in privinta sanctiunilor, exemplul europenilor, iar pe linie politica, spre sfarsitul anului isi va relua activitatea Consiliul Rusia-NATO. In plus, SUA si Rusia vor demara negocieri privind prezenta militara in tarile baltice si in Marea Neagra. Ca urmare, va fi atins un nou nivel de stabilitate regionala.

In Rusia nu se va produce o "revolutie portocalie", dar pentru refacerea credibilitatii sale, Kremlinul va fi constrans sa adopte "reforme modeste" pentru perfectionarea sistemului de conducere a statului, afirma autorii raportului.

Scenariul 2. "O alianta dezbinata" presupune eventualitatea unei neintelegeri intre aliatii europeni ai SUA in privinta Statelor Unite. Potrivit acestui scenariu, conflictul militar din Donbass va continua sa "inghete", iar neutralitatea Ucrainei va satisface majoritatea tarilor UE. La inceputul anului 2017, cancelarul Angela Merkel va incepe pregatirile pentru alegeri. De aceea, tonul Berlinului se va indulci la adresa Moscovei.

Exemplul Germaniei va fi urmat de alte tari cheie ale UE. NATO se va confrunta, la randul ei, cu divergente interne, care vor bloca tentativele de a formula un plan coerent de actiuni in privinta Rusiei, astfel ca, la mijlocul anului 2016 se va ajunge la o ridicare partiala a sanctiunilor internationale. Acest lucru ii va determina pe americani sa se intrebe daca America poate sa riste legaturile comerciale cu Europa sau sa pune sub semnul amenintarii parteneriatul transatlantic in curs de formare?

Noua administratie a SUA va fi obligata sa se concentreze fie pe Moscova, fie pe Beijing. Starea bugetului militara nu va permite SUA sa lucreze concomitent impotriva a doi adversari - China si Rusia.

Scenariul 3. "O confruntare imposibil de rezolvat" dezvolta ideea inrautatirii relatiilor care va conduce la o confruntare de lunga durata intre SUA si Rusia. Conform acestui scenariu, Kremlinul va continua, in 2016, sa cheltuiasca mult pe aparare. Intre timp, fara o agravare a conflictului din Ucraina, nici administratia Obama, nici urmatoarea, nu vor putea justifica inasprirea sanctiunilor SUA impotriva Rusiei. UE va prelungi, la randul ei, sanctiunile.

NATO va redeveni elementul dominant al securitatii colective. Pe fondul crizei din Ucraina si a agravarii relatiilor dintre Rusia si Occident, Moscova va cere Beijingului sprijin politic, economic si strategic sub forma unui parteneriat. Dar, din cauza legaturilor sale comerciale cu SUA si Europa, China va evita in continuare sa treaca deschis de partea Moscovei.

Ca atare, in disputa geopolitica pentru Ucraina, nici una dintre parti nu-si va realiza ambitioasele proiecte de integrare regionala, gandite in deceniul anterior, iar China va deveni principalul invingator in conflictul din Ucraina si beneficiar al inrautatirii relatiilor dintre Rusia si Occident.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?