X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

CS ONU condamnă vehement presupusul test nuclear nord-coreean

6 ian. 2016,, 23:30   Externe
1056 2

Foto: profi-forex.org

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a condamnat cu fermitate, miercuri, presupusul test nuclear nord-coreean, urmând să adopte "măsuri suplimentare" împotriva regimului stalinist de la Phenian, informează site-ul cotidianului Le Figaro. Într-o declaraţie adoptată în unanimitate, cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate ONU au denunţat noul test anunţat de regimul Kim Yong-Un.

"Vom începe imediat elaborarea unor măsuri suplimentare, care vor fi introduse într-o rezoluţie a Consiliului de Securitate", se arată în declaraţia semnată inclusiv de China, un aliat al Coreei de Nord.

Coreea de Nord susţine că a testat o bombă cu hidrogen, după ce a pretins în alte rânduri că a dezvoltat focoase nucleare. Informaţiile nu au putut fi confirmate din surse independente, iar specialiştii au dubii că regimul de la Phenian ar fi dobândit o astfel de tehnologie, considerând că este vorba mai degrabă de o campanie de propagandă.

Experţii internaţionali au dubii că regimul de la Phenian a testat vreo bombă cu hidrogen, considerând că este vorba de o nouă minciună lansată în scop propagandist, după numeroase alte exagerări privind presupusul arsenal nuclear nord-coreean. "Multe state fabrică dispozitive de accelerare a fisiunii. Regimul de la Phenian probabil că a reuşit să accelereze procesul de fisiune, dar nu înseamnă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen", explică analistul Bruce Bennett, de la Institutul RAND, citat de CNN. "Explozia unei bombe cu hidrogen ar fi fost de zece ori mai puternică decât ceea ce susţine Phenianul", adaugă Bruce Bennett.

"Am dubii mari că regimul din Coreea de Nord a testat o bombă cu hidrogen", apreciază şi Joe Cirincione, preşedintele Fondului Ploughshares. Preşedinţia Statelor Unite nu a putut confirma ipoteza prezentată de regimul Kim Jong-Un, iar serviciile secrete sud-coreene cred că este posibil ca regimul stalinist să mintă din nou, în scop de propagandă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?