X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Tapiola: Moldova nu poate fi numită stat acaparat

3 dec. 2015,, 18:00   Politică
1126 11
Тапиола: Молдову нельзя назвать захваченным государством
Foto: noi.md
„Moldova nu poate fi numită stat acaparat. Țara are nevoie de transformări economice și juridice serioase, dar cu vectorul politic totul e în regulă”, a declarat șeful delegației UE în RM, Pirkka Tapiola, în cadrul unei conferințe de presă, prilejuite de iniţierea activității grupului de experți europeni, relatează NOI.md.

Tapiola a prezentat misiunea de experți care a sosit în Moldova pentru a monitoriza sistemul de justiție. Diplomatul nu a ocolit nici problemele strîngente. El a fost rugat sa aprecieze situația din țară, care deseori este numită „stat capturat”. El a calificat drept greșit să se numească capturată țara, în care problemele economice eclipsează progresul politic.

„Am muncit mulți ani în Moldova, în diferite posturi și pot judeca despre procesele care au loc aici. În ţară decurg procese progresive atît în politica internă, cît și în cea externă. Cu toate acestea, există probleme mari, legate de economie și de atractivitatea investițională, care au un impact negativ asupra situației general”, a menţionat ambasadorul. El a specificat că reforma sistemului juridic ar trebui să îmbunătățească imaginea externă a țării care avansează în direcția cea bună.

Șeful misiunii diplomatice a UE este de acord cu Prim-ministrul în exerciţiu, Gheorghe Brega, care a menţionat: „Nu toate instituțiile de drept din Moldova sînt capturate, și sosirea misiunii de experți constituie o dovadă a acestui fapt”.

"Recomandările pe care experții de nivel înalt le vor prezenta Moldovei pentru reforma sistemului juridic vor permite în curînd să se obțină rezultate bune”, şi-a exprimat speranţa Tapiola.

Misiunea experților europeni şi-a iniţiat activitatea la 30 noiembrie. Grupul format din 15 specialişti verifica activitatea Procuraturii Generale, Ministerului Justiției, Centrului Național Anticorupţie, Comisiei Naţionale pentru Integritate, Curţii Constituționale, Institutului Național al Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și Curţii Supreme de Justiție. Potrivit lui Tapiola, rezultatele finale ale activităţii misiunii urmează să apară în martie-aprilie 2016.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?