Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Țăranu: Manevra PLDM îi pune într-o situație complicată pe democrați

1 dec. 2015,, 13:58   Parerile expertilor
1755 1

Foto: noi.md

Deși poziția PLDM în privința participării sale la guvernare a devenit mai flexibilă, la modul practic situația rămîne neschimbată, consideră analistul politic Anatol Țăranu. Intervievat de NOI.md, directorul Centrului „Politicon” a menționat că liberal-democrații insistă în continuare pe îndeplinirea condiții lor, iar democrații se opun cu vehemență acestui lucru.

„Manevra întreprinsă de PLDM, faptul că s-au arătat dispuși să înceapă discuțiile pune PD-ul într-o situație mai complicată. Acum, ultimii nu mai pot folosi argumentul că PLDM-ul se eschivează de la formarea unei majorități. Condițiile pe care insistă liberal-democrații se referă la destructurarea sistemului oligarhic, la a cărui strajă stă Partidul Democrat. Acum democrații vor fi nevoiți să caute noi posibilități pentru a combate această impresie”, a punctat Țăranu.

În opinia analistului, niciuna dintre cele două formațiuni nu este cointeresată în declanșarea alegerilor anticipate. Cu toate acestea, liberal-democrații nu sînt dispuși să evite alegerile cu orice preț, prin diverse cedări, consideră Anatol Țăranu.

„Pentru PLDM, să meargă pe linia unei înțelegeri amiabile cu PD-ul în condițiile reanimării unei formule de tip AIE ar însemna moarte sigură. Chiar dacă PLDM va avea probleme grave în privința anticipatelor există totuși anumite șanse de a resuscita partidul, dacă își vor menține poziția principială pe care au promovat-o după reținerea lui Filat”, a explicat Anatol Țăranu.

Potrivit analistului, democrații se vor ciocni acum cu probleme suplimentare, întrucît nu vor mai putea pune toată responsabilitatea pe umerii PLDM. „Reacția lui Lupu este una pe potrivă, el înțelege foarte bine că așezarea la masa de negocieri îi permite PLDM-ului să-și promoveze o dată în plus aceste condiții”, susține Țăranu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?