X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Clasamentul puterilor militare mondiale

1 dec. 2015,, 14:05  
1069 0

Foto: nr2.ru

O țară din estul Europei intră în topul primelor 20 de puteri militare ale lumii, relevă un studiu asupra globalizării realizat de Credit Suisse. Conform acestui clasament, Statele Unite rămîn prima putere militară mondială, scrie romanialibera.ro citat de UNIMEDIA.

Rusia este, previzibil, imediat în urma SUA, iar următoarele trei locuri revin unor puteri din Asia: China, Japonia și India. Turcia se află,în acest clasament, abia pe locul10.

O surpriză este însă prezența, în topul primelor 20 de puteri militare ale lumii, a unei țări est-europene: Polonia. Această țară este plasată pe locul 17, fiind urmată – din nou surprinzător – de Germania.

Capacitatea militară a Poloniei a crescut substanțial din momentul intrării în dotare a avioanelor de luptă F-16 Block 52, de fabricație americană. Polonia a cumpărat aeronave noi, superioare celor cumpărate de Romînia din Portugalia și care, încă, nu au ajuns în Romînia.

Clasamentul primelor 20 de puteri militare a fost publicat la data de 29 septembrie de publicația Business Insider.

Cele mai puternice state din Europa sînt, conform acestui top, Franța (locul 6), Italia (locul 8), Marea Britanie (locul 9) și Turcia (locul 10).

Criteriile luate în calcul pentru realizarea clasamentului au fost numărul de militari în activitate, numărul de tancuri, numărul de avioane, numărul de elicoptere de atac, numărul de portavioane și numărul de submarine.

Raportul se bazează pe datele furnizate de Institutul SIPRI de la Stockholm. Potrivit acestor date, SUA sînt lider în domeniul armamentului convențional, avînd în dotare 13.900 de avioane, 920 de elicoptere de atac, 20 de portavioane și 72 de submarine.

SUA au cheltuit pentru Apărare, în anul 2014, 610 miliarde de dolari.

Clasamentul întocmit de Credit Suisse nu inventariază armamentul nuclear aflat în dotarea anumitor state. Totuși, luarea în calcul a focoaselor nucleare nu ar fi modificat substantial clasamentul. Potrivit datelor SIPRI, 90 la sută din armamentul nuclear al lumii este deținut de primele două mari puteri – SUA și Federația Rusă.

Totuși, dacă se ținea cont și de armamentul nuclear, în topul primelor 20 de țări ar fi putut figura, de exemplu, Coreea de Nord - stat care deține arma nucleară. De asemenea, Israelul, plasat doar pe locul 14, ar fi putut ocupa o poziție superioară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?