X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Forumul ONG cere condamnarea atacurilor instituţiilor de stat asupra societăţii civile

1 dec. 2015,, 14:45  
553 0

Foto: ipn.md

Organizaţiile participante la Forumul ONG îi cer Guvernului şi Parlamentului să ia măsuri pentru prevenirea şi condamnarea în judecată a acţiunilor abuzive ale instituţiilor de stat şi persoanelor cu funcţii publice, îndreptate împotriva organizaţiilor societăţii civile şi a liderilor de opinie. Membrii Consiliului ONG au trecut în agendă, în cadrul unei conferinţe la IPN, care sînt cerinţele faţă de autorităţile publice în acest sens.

Printre problemele scoase în evidenţă la Forum se numără şi condamnarea publică a acţiunilor administraţiei neconstituţionale din regiunea transnistreană, săvîrşite constant împotriva societăţii civile din regiune. Potrivit secretarului Consiliului ONG, Antoniţa Fonari, aceasta este o problemă ce trebuie rezolvată. „Una dintre cerinţe este ca autorităţile să-şi ia angajamentul ca societatea civilă şi instituţiile mass-media să fie protejate de atacurile unor instituţii de stat sau de atacurile unor persoane cu funcţii la guvernare”, a menţionat secretarul general al Consiliului ONG, Antoniţa Fonari.

Forumul a mai constatat că Parlamentul, Guvernul, instituţiile de drept şi cele care sînt responsabile de buna funcţionare a sistemului bancar nu au fost capabile să prevină acordarea masivă a creditelor neperformante. „Scoaterea masivă a banilor din sistemul bancar a dus la deteriorarea situaţiei economice, dar şi a creat un vacuum de credibilitate în instituţiile fundamentale ale statului. Forumul solicită acestor instituţii să întreprindă toate măsurile pentru recuperarea prejudiciilor cauzate, inclusiv confiscarea averilor şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi”, a menţiona Ion Guzun, consilier la Centrul de Resurse Juridice.

Potrivit membrilor Consiliului ONG, autorităţile publice trebuie să adopte, în colaborare cu organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media, politici publice de încurajare a dezvoltării mass-media independente şi pluraliste, de asemenea, să asigure transparenţa reală a proprietăţii media şi limitarea concentrării pe piaţa media.

De asemenea, Guvernul trebuie să urgenteze procesul de contractare a serviciilor sociale pentru Organizaţiile Societăţii Civile, să definitiveze pachetul legislativ referitor la antreprenoriatul social, iar Parlamentul să adopte pînă la sfîrşitul sesiunii parlamentare curente modificările la proiectul legii 2%, să realizeze controlul parlamentar cu privire la implementarea Strategiei de Dezvoltare a Societăţi Civile, pentru ca strategia să fie implementată pînă la sfîrşitului anului 2016.

Printre cerinţele Forumului ONG este şi formarea noului Consiliu Naţional de Participare, restabilirea formatului real de consultare cu organizaţiile societăţii civile şi liderii de opinie, iar ONG-urilor li se cere să fie mai active în participarea la procesul decizional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?