X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ciubașenco: Deocamdată nimic nu indică faptul că foștii parteneri din AIE vor reuși să convină

1 dec. 2015,, 13:30   Parerile expertilor
1503 3
Чубашенко: Пока ничто не указывает на то, что бывшие партнеры по АЕИ смогут договориться по новой коалиции
Foto: noi.md
Jurnalistul și expertul politic Dmitri Ciubașenco, într-un comentariu pentru portalul Actualitati.md a relatat ce crede despre decizia PLDM de a participa la negocierile pentru formarea Guvernului. Cităm integral textul comentariului:

„Judecînd după toate aparențele, PLDM a acceptat să revină la masa de negocieri pentru crearea noului guvern sub presiunea de peste hotare și cea de pe loc. Pe de o parte, oficiul PLDM a fost vizitat de ambasadorul SUA la Chișinău, partidele fostei AIE au susținut o conferință-video cu deputații în Parlamentul European.

Partenerii străini își exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că în Moldova încă nu a fost creat guvernul, vorbesc despre „ultima șansă”, îndeamnă la negocieri pentru coaliție fără condiții prealabile. PLDM întotdeauna a reacționat sensibil la doleanțele «partenerilor de dezvoltare».

Pe de altă parte, continuă retragerea consilierilor locali, primarilor, activiștilor din PLDM. Se vede că oamenii care au creat diverse coaliții în teritoriu, nu prea vor să meargă la alegeri anticipate. Se intensifică și presiunea asupra președintelui PLDM, Vlad Filat, ale cărui perspective de a se pomeni în libertate sînt aproape nule.

Curtea Constituțională a stabilit termenul-limită pentru confirmarea Guvernului – 29 ianuarie. Timpul presează, dacă Cabinetul de Miniștri nu va obține moțiune de încredere pînă la această dată, Parlamentul va fi dizolvat și se vor organiza alegeri anticipate.

Potrivit sondajelor, PLDM riscă în general să nu acceadă în noul parlament. Dînd înapoi, PLDM a încercat să-și mențină imaginea, continuînd să insiste asupra unui șir de condiții înaintate. Liberal-democrații nu mai solicită demisia spicherului Andrian Candu, dar doresc ca și în trecut un premier neafiliat. În loc de solicitarea de a substitui conducătorii unor astfel de instituții cum sînt Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție și altele, a apărut ideea «foii de parcurs» pentru reformarea structurilor respective.

Pasul PLDM în direcția negocierilor a provocat imediat răspunsul dur al Partidului Democrat. Președintele lui, Marian Lupu, a calificat decizia PLDM drept tardivă, iar condițiile lui inacceptabile. Deocamdată nimic nu indică că foștii parteneri din AIE pot conveni asupra noii coaliții.”
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?