Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Expert american: Istoria ne va pedepsi pentru Irak

30 noi. 2015,, 19:00  
856 0

Foto: operkor.wordpress.com

Invadarea Irakului a fost o eroare uriasa care va fi pedepsita sever, a declarat general-locotenentul Michael Flynn, care a condus operatiunile de spionaj in timpul razboiului din Irak.

Daca Statele Unite nu ar fi invadat Irakul, gruparea terorista Statul Islamic nu ar fi vazut lumina zilei, a apreciat fostul sef al Defense Intelligence Agency, DIA, general-locotenentul Michael Flynn intr-un interviu pentru Der Spiegel.

"A fost o eroare uriasa. Indiferent de cat de brutal a fost Saddam Hussein, eliminarea lui a fost o greseala. La fel si in cazul lui Kadhafi, in Libia, devenit, astazi, un stat dominat de delicventa. Ceea ce trebuie sa retinem din aceasta lectie a istoriei este ca invadarea strategica a Irakului a fost o decisiv incredibil de gresita. Istoria nu trebuie si nu va fi condescendenta in ceea ce ne priveste", a afirmat generalul Flynn.

In perioada 2004 - 2007, Michael Flyyn a fost in misiune in Afganistan si Irak in calitate de sef al spionajului in cadrul Comandamentului american pentru operatiuni speciale. Printre altele, el a condus cautarile in cazul sefului Al-Qaeda din Irak, Abou Moussab Al-Zarquaoui, fondatorul Statului Islamic.

Flynn spune ca SUA au incercat intotdeauna sa elimine sefi, estimand ca succesorii acestora vor avea mai putin succes. In realitate insa, lucrurile nu au fost asa: bin Laden a fost urmat la conducerea miscarii teroriste de Abou Bakr al-Baghdadi, "mult mai inteligent si foarte periculos", omul care a transformat un conflict regional intr-un razboi religios global.

Michael Flynn crede, de asemenea, ca Statele Unite au gresit eliberandu-l, in 2004, pe al-Baghdadi, arestat anterior. "Am fost prea increzatori. La acea data nu am inteles cine era, de fapt", a recunoscut el. "In prezent, structuri ale Statului Islamic exista in fiecare tara a Europei si, probabil, chiar in SUA, chiar daca nu am reusit sa o detectam inca", a adaugat generalul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?