X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Veaceslav Zaporojan a fost propus la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale

27 noi. 2015,, 16:00  
880 0
Судья-ассистент будет предложен на должность судьи КС
Foto: publika.md
La funcţia de judecător al Curţii Constituţionale (CC) din partea Guvernului a fost propus Veaceslav Zaporojan. Asemenea decizie a fost luată la finele interviului deschis cu candidatul, desfăşurat de membrii comisiei speciale.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat de Cancelaria de Stat, Zaporojan este singurul candidat rămas în cursă, care a acumulat cele 50 de puncte necesare la proba scrisă. La concurs au mai participat fostul ministru al Justiţiei Vladimir Grosu, membrul Consiliului Suprem al Magistraturii Teodor Cîrnaţ, şeful Direcţiei juridice a secretariatului Parlamentului, Ion Creangă, fostul procuror general adjunct Eugen Rusu, consilierul în probleme juridice al președintelui, Valentin Ţîmbaliuc, decanul Facultăţii de Drept al Universităţii de Economie şi Drept Nistru Mihai Corj. În cadrul şedinţei, Zaporojan a informat că consideră incorectă influenţa vastă a politicului asupra CC.

"Această practică a fost introdusă în 2005 şi este promovată intenţionat. Trebuie să se renunţe la ea", a spus Zaporojan.

Candidatul a dat răspunsuri complete la întrebările membrilor comisiei, din care fac parte premierul în exercițiu, Gheorghe Brega, expertul Igor Boţan, foştii judecători ai CC Nicolae Osmochescu şi Victor Puşcaş.

De asemenea, Zaporojan a demonstrat cunoștințe temeinice de limba franceză. El a ţinut prelegeri timp de doi ani la facultăţi de drept în patru universităţi concomitent.

Comisia specială de selectare a candidaţilor pentru CC a fost fondată la 27 octombrie prin decizia fostului premier Valeriu Streleţ, care a decis să selecteze candidatul în mod deschis. Conform procedurii, comisia va înainta candidatul pentru aprobarea Guvernului. CC este format din şase judecători. Doi sînt desemnaţi de Parlament, doi – de Guvern, doi – de Consiliul Superior al Magistraturii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?