X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Opinie: Armata turcă poate să ajungă la Rostov

27 noi. 2015,, 11:30  
2420 33

Foto: infobiz.md

Doborarea bombardierului rusesc de catre turci spune că Putin a cautat-o cu lumanarea si a gasit-o. El promovează în mod activ obiceiurile gastilor de cartier din Leningrad, unde cînd cineva este prea obraznic – i se da un cap in gura. Iata ca Putin a incasat un cap in gura, scrie rabinul Avraham Shmulevich, președintele Institutului Parteneriatului Estic (Israel), potrivit TSN.ua.

Spațiului aerian turc nu este prima linie rosie pe care o trece Putin. Înainte de asta, avioanele rusesti au bombardat satele turcilor sirieni – etnici turci, care, după împărțirea Imperiului Otoman au devenit cetățeni ai Siriei. Ei sînt sub protecția specială a guvernului turc si nu au nicio legatura cu ISIS. Nici macar Assad nu se atingea de ei, de teama Turciei. Si iata ca guvernul turc a declarat că, urmare a unor lovituri aeriene rusesti, s-au inregistrat victime în rîndul civililor. Și chiar înainte de asta Erdogan a făcut declarații foarte dure la adresa Rusiei, spunand ca va arde în focul iadului din cauza politicii sale.

În general, turcii i-au avertizat în mod repetat pe rusi. Și acum i-au lovit.

De asemenea, nu este exclus faptul că un rol a fost jucat și de ineficiența forțelor armate ale Federației Ruse, care a fost demostrata în Siria. Atacurile aeriene prezentata triumfator la televizor in Rusia, produc in realitate un efect extrem de deprimant asupra oricarui expert în materie de capacitate militara a Rusiei. Kremlinul acționează în același mod ca în timpul războiului împotriva Georgiei în 2008 – nu are arme de mare precizie, asa ca lanseaza bombe din WWII, care practic sînt de necontrolat.

Si loviturile cu rachete de croazieră au fost extrem de inexacte și ineficiente. Nu mai vorbim de faptul că un astfel de bombardament este lipsit de sens – este ca si cum ai da cu tunul in ciori. În special, potrivit reprezentanților ISIS și ai opoziției siriene, o parte a rachetelor lansate asupra Raqqa și Aleppo, fie au luat foc în aer înainte de a lovi tintele, fie au căzut în camp, iar unele pur și simplu au dispărut undeva pe traseu, înainte de a atinge ținta.

Putine rachete au produs pagube – una a lovit în Alep o fabrica de paine, alta o stație de pompare a apei, una o fabrică de farmaceutice. La Raqqa au reușit să ajungă doar patru rachete. Una a explodat pe un maidan în suburbie, a doua a căzut într-un canal, alte doua au ajuns in zonele rezidențiale. În acest sens, autoritățile ruse nu au demonstrat nici macar un singur cadru video cu tintele lovite de rachete. Se pare că nu dispun de niciun fel de date de la fata locului, ceea ce este o dovadă în plus a ineficienței forțelor armate ale Federației Ruse.

Puterea militară rusă este chiar mai slabă decît ne puteam aștepta înainte de începutul campaniei siriene. În acest sens, armata turcă nu numai ca poate distruge întreaga grupare rusă din Siria, dar, de asemenea, sa ajunga la Rostov – dacă ar vrea.

O alta întrebare este de ce rusii au continuat să încalce spațiul aerian al Turciei, deși Erdogan a transmis fara echivoc că nu va tolera situatia. Nu putem exclude posibilitatea ca piloții bombardierului doborat sa fi intrat în Turcia neintenționat: nu au sisteme de navigare bune, iar personalul militar are un nivel extrem de scăzut de pregătire. Prin urmare, nu putem spune cu siguranță că Ministerul Apărării din Rusia a mințit atunci cînd a spus că avionul lor a fost în spațiul aerian sirian – poate că ei chiar asta cred.

Pe de altă parte, ar putea fi si o provocare deliberată. Pentru ca primele încălcari a spațiului aerian turc au fost intenționate. În acest sens, o altă întrebare se impune: de ce cauți probleme cu un inamic mult mai puternic? Răspunsul este evident. Putin ar putea cădea în capcana in care au nimerit mulți alti lideri autoritari – informațiile despre lume, care le sînt furnizate de suita, nu sînt cele reale. Este posibil ca Putin sa creada sincer ca turcii trebuie să se teamă de el, că el e mai tare. Dar faptul rămîne fapt: a avut loc prima ciocnire armată între forțele NATO și armata rusă. În plus, Turcia nu este doar un membru al NATO, ci si una dintre cele mai mari forte armate NATO.

Autoritățile ruse au anunțat că avionul lor a fost doborît pe teritoriul sirian, teoretic este un act de război. Întrebarea este dacă isi doresc acest razboi. Cel mai probabil, Rusia se va retrage. În cazul în care Kremlinul decide să aleaga calea confruntarii armate, va fi învins în mod inevitabil. După cum am mai menționat, armata turcă o depaseste pe cea rusa in putere si dotare tehnica.

Un alt punct important: turcii au anunțat în cele din urmă crearea unei zone tampon. Ei o planificau inca din luna august, o fasie de 30 km libera de ISIS, unde ar fi fost organizate tabere de refugiați. Această operațiune a fost dejucata de invazia trupelor ruse in Siria. ISIS a obtinut astfel o pauză lungă, pentru ca cel mai mare pericol pentru ei este o operațiune terestra, deoarece loviturile aeriene singure nu rezolva nimic. Dar, din cauza invaziei rusilor în Siria, operațiunea turca a fost amînată. Acum Turcia are de gînd să pună în aplicare operațiunea la sol planificata anterior și lupta anti-ISIS sa treaca intr-o faza reala.

Iar doborarea avionului rusesc, printre altele, ar putea sa dea şi un semnal Rusiei – sa nu se bage, sa stea linistita. Este greu de spus care va fi deznodamantul, dar judecînd după reacția dupa bombardierul doborît, impresia este că Kremlinul are acum coada intre vine, ca un cîine fricos care recunoaste echilibrul real de forțe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?