X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Schemele prin care Moldovagaz spală banii cetățenilor

27 noi. 2015,, 09:00  
696 1

Foto: noi.md

Expertul Institutului de Politici și Reforme Europene, Sergiu Tofilat descrie detaliat cum sînt spălați banii cetățenilor de către Moldovagaz prin companiile off-shore. Mai mult ca atît, autoritățile erau la curent cu aceste nelegiuități încă din 2012.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul emisiuniiAlb&Negru de la UNIMEDIA.

„În 2012 ANRE a efectuat un control la Moldovagaz și la subdiviziunile acesteia. Pe baza acestui raport au fost publicate cinci hotărîri. Acolo erau descrire schemele prin care se efectua spălarea de bani de către operator. Important e că Procuratura, Guvernul, Parlamentul, toate instituțiile de stat știau de schemele astea încă de trei ani și jumătate în urmă. Pe scurt, vine camionul cu materiale din Ucraina, prețul la vama ucraineană este de 77 de dolari, prețul la vama moldovenească - 326 dolari și deja procurarea merge de la o companie intermediară înregistrată în Cipru.

Iar diferența aceasta de bani rămîne pe conturile companiei cipriote. Sînt puse 3-4 prețuri deasupra. E vorba aici de reabilitarea gazoductului magistral Razdelinii Ismail. Acestea sînt investiții, ele se includ în tarif și noi consumatorii le achităm. În afară de aceasta pe aceste sume se calculează și rentabilitatea. Banii care îi încasează Moldovagaz sînt transferați în off-shore, respectiv nu se face achitarea către Gazprom și vine Moldovagaz la ANRE și solicită majorarea tarifelor pentru că au datorii față de furnizor. Dar datoriile se crează artificial și intenționat”, explică Sergiu Tofilat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?