Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Vera Brejneva îi îndemnă pe moldoveni să-și facă un test HIV/SIDA

26 noi. 2015,, 17:45  
991 0

Vera Brejneva îi îndemnă pe moldoveni să-și facă un test HIV/SIDA
Foto: liveinternet.ru

Republica Moldova s-a alăturat campaniei „Te privește! Privește pe fiecare!”, care se va desfășura în cîteva țări din Europa de Est și Asia Centrală în perioada 2015-2016. În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Chișinău, Vera Brejneva, a venit cu un îndemn pentru populația Republicii Moldova, și anume de a-și face o testare HIV/SIDA, relatează NOI.md.

Campania urmărește direcționarea atenției populației asupra necesității testării la HIV în timp util. Totodată, unul dintre mesajele campaniei este că problema HIV/SIDA ne privește pe fiecare, chiar dacă unii manifestă indiferență față de aceasta.

„În ce constă campania? Noi vă îndemnă la o testare! Astfel, toate persoanele, în măsura posibilităților, să-și facă o testare la HIV pentru a-și afla statutul. Acest lucru e necesar pentru că, în cazul în care sînteți infectat, puteți beneficia de o terapie gratuită. Dacă tratamentul este primit întreaga viață, puteți trăi mai mult”, a declarat Vera Brejneva, interpretă și Ambasadoare a Bunăvoinței UNAIDS.

Potrivit ministrului Sănătății în exercițiu, Ruxanda Glavan, în Republica Moldova, la finele anului 2014 erau înregistrate 9300 de cazuri de infecții cu HIV/SIDA. Îngrijorător este faptul că pe parcursul anului trecut s-au înregistrat 831 de cazuri noi de infecții, aceasta însemnînd cu peste 100 mai multe decît cele depistate în perioada anilor 2010-2014.

În Moldova există patru centre ce oferă asistență tuturor doritorilor de a se testa și a primi tratament. Aceste centre se află la Chișinău, Bălți, Tiraspol și Comrat.

Mai mult decît atît, Ministrul Sănătății a menționat că vor fi depuse eforturi pentru a face cît mai disponibile testele HIV, aducîndu-le chiar în farmaciile din întreaga țară, pentru ca fiecare doritor să-și poată procura cu ușurință un test.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?