Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Deputații francezi votează pentru prelungirea campaniei de lovituri aeriene în Siria

25 noi. 2015,, 23:00  
747 0

Французские депутаты одобрили расширение военной операции в Сирии
Foto: rg.ru

Deputații francezi au adoptat miercuri aproape cu unanimitate de voturi prelungirea campaniei de lovituri aeriene în Siria, decisă la începutul lui septembrie de președintele Francois Hollande și intensificată după atentatele de la Paris de la 13 noiembrie, relatează AFP.

Deputații au votat cu 515 voturi pentru, patru împotrivă și zece abțineri 'prelungirea angajamentului forțelor aeriene deasupra teritoriului sirian', așa cum impune Constituția în cazul unei intervenții militare care depășește patru luni.

Anterior votului, ministrul apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat în cadrul unui discurs susținut în Adunarea Națională că 'fiecare dintre celelalte 27 de țări (din UE) a decis să aducă un sprijin Franței, fie sub forma unei contribuții directe în teatrul de operațiuni sirian, fie sub forma unui sprijin indirect pentru operațiunile noastre din Levant sau a unui sprijin indirect în alte teatre de operațiuni unde sunt angajate forțele franceze'.

El nu a precizat însă natura acestui ajutor solicitat de Paris după atentatele teroriste de la 13 noiembrie din capitala franceză, soldate cu 130 de morți și peste 350 de răniți. Aceste atentate au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic, care controlează suprafețe întinse în Irak și Siria.

Până acum, Germania a anunțat că va trimite 650 de soldați în Mali, în timp ce Marea Britanie a pus la dispoziția avioanelor de vânătoare franceze baza sa militară din Cipru.

'Această acțiune colectivă la nivel european inițiată de Franța, prin activarea articolului 42-7 al Tratatului de la Lisabona, este o veste importantă', a mai menționat ministrul francez.

Săptămâna trecută, Franța a invocat articolul 42-7 din tratatele europene, care prevede o clauză de solidaritate în caz de agresiune asupra unui stat membru UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?