X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Iațeniuk: Kievul interzice survolarea spațiului aerian ucrainean de către avioanele rusești

25 noi. 2015,, 15:45   Criza din Ucraina
2134 3

Foto: udm.ru

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a anunțat, miercuri, interzicerea survolării spațiului aerian al Ucrainei de către avioanele rusești, pentru a evita 'provocările', într-o nouă etapă a crizei dintre cele două țări vecine, informează AFP.

'Guvernul ucrainean a decis interzicerea tuturor zborurilor companiilor aeriene ruse ce tranzitează spațiul aerian al Ucrainei', a anunțat Iațeniuk în cadrul unui consiliu ministerial. 'Rusia ar putea folosi spațiul aerian ucrainean pentru provocări', a adăugat premierul Ucrainei.

Acest anunț survine la cîteva săptămîni după ce un avion de linie rus s-a prăbușit la sfîrșitul lunii octombrie în Egipt, ca urmare a unui atentat revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Unii observatori au estimat la acea dată că, în cazul unui incident similar cu un avion rus deasupra Ucrainei, Moscova ar putea acuza autoritățile ucrainene și trimite forțe militare în această fostă republică sovietică.

Ucraina și Rusia au interzis deja orice legătură aeriană directă între teritoriile lor de la sfîrșitul lunii octombrie. Autoritățile ruse și-au închis de asemenea spațiul aerian pentru avioanele ucrainene, însă avioanele civile ruse puteau pînă acum să survoleze Ucraina.

Relațiile dintre Rusia și Ucraina se află în prezent într-o criză fără precedent după ce Moscova a anexat, în martie 2014, peninsula ucraineană Crimeea, anexare urmată de un sîngeros conflict armat în estul separatist prorus al Ucrainei.

Ucraina și Occidentul acuză Kremlinul de alimentarea acestui conflict — în care au murit, de la declanșarea lui în aprilie 2014, mai mult de 8.000 de oameni — precum și de înarmarea separatiștilor și de desfășurarea de trupe pe teritoriul ucrainean, acuzații dezmințite de Moscova.

Astăzi Rusia a oprit livrările de gaz către Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?