X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

De ce timp de 15 ani nu avem un stăpîn adevărat al domeniului .md

25 noi. 2015,, 10:26   Analitică
1842 0
Почему у нас 15 лет нет настоящего хозяина домена .md?
Foto: sigimedianet.com
Dumitru Barbalat

Internetul a apărut în Moldova în 1998, după ce firma „DOT MD” a început să vîndă adrese cu domeniul .md. Modul de procurare a adreselor în reţeaua Internet a durat pînă în octombrie 2000, cînd Parlamentul, „în scopul asigurării controlului şi transparenţei procesului de comercializare a adreselor în spaţiul domeniului .md”, a adoptat o hotărîre privind sistarea acţiunii contractului cu compania privată. Şi a dispus Guvernului să „studieze piaţa, oportunitatea şi posibilitatea anunţării unui concurs pentru gestionarea domeniului .md, precum şi să condiţioneze vînzarea domeniului de gestionarea obligatorie a unui server primar pe teritoriul Republicii Moldova”.

Unii deputaţi au considerat acţiunile Parlamentului drept ilegale, deoarece, în opinia lor, Legislativul şi-a depăşit atribuţiile – el nu avea dreptul să sisteze acţiunea unui act al puterii executive (Guvernului) şi au contestat decizia la Curtea Constituţională. În februarie 2001, Curtea a calificat hotărîrea Parlamentului drept neconstituţională.

După aceasta, în luna mai 2001, deja în mod legal, în Legea comunicaţiilor electronice a fost introdusă noţiunea „domeniu de nivelul superior .md”, drept cod al Moldovei, atribuit de ICANN, în conformitate cu standardul internaţional ISO-3166, în calitate de nume de domeniu de nivel superior pentru identificarea ţării în reţeaua globală Internet”.

Domeniul a fost declarat proprietate a statului, care nu poate fi obiectul vînzării sau arendei. Înregistrarea, reînregistrarea şi vînzarea subdomeniilor în domeniul .md trebuie efectuată conform Regulamentului privind gestionarea domeniului .md, aprobat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei.

Agenţia, conform statutului său legal, este un organ public central, adică minister. De aceea, urmînd legea, Agenţia a aprobat Regulamentul, prin care şi-a rezervat dreptul de reglementare şi administrare a numelor în domeniul superior .md, iar Ministerului Tehnologiei Informaţiei i-a delegat responsabilitatea pentru politici şi strategia de gestionare a adreselor în domeniul .md, precum şi numirea, în coordonare cu IANA (ICANN), a registratorului naţional al domeniului superior .md.

În calitate de registrator, Ministerul a desemnat Întreprinderea de Stat „MoldData”, care, inclusiv, trebuie să ţină şi să administreze Registrul numelor în domeniul .md, să stabilească subdomeniile în domeniul .md, să efectueze controlul asupra activităţii dealerilor. A fost stabilit că în calitate de subdomenii vor fi realizate: gov.md, srl.md, sa.md, net.md, acad.md. com.md şi org.md. Registratorul naţional, la rîndul său, şi-a lăsat subdomeniile com.md şi org.md, iar restul au fost încredinţate dealerilor:

„CTS” a SIS-ului – gov.md, „Norma telecom” - srl.md şi sa.md, „Orange Moldova” net.md, iar Asociaţiei „RENAM” - acad.md.

Acum trebuie explicate și alte momente. În primul rînd, nu este clar rolul Agenţiei ca administrator al numelor în domeniul .md, deoarece, semnînd Regulamentul privind gestionarea domeniului, nu mai exercită niciun fel de acţiuni de gestionare.

În al doilea rînd, pînă în prezent, Ministerul Tehnologiei Informaţiei nu a elaborat şi nici nu a adoptat vreun document privind politica şi strategia de administrare a numelor în domeniul de nivel superior .md.

În al treilea rînd, registratorul naţional „MoldData” nu ţine un registru unic al subdomeniilor în vigoare.

În al patrulea rînd, registratorul şi dealerii, implicați în procesul de înregistrare a subdomeniilor, nu afişează pe paginile lor nicio informaţie despre înregistrările în subdomenii. Nu există nici date generale, spre exemplu, numărul înregistrărilor şi denumirea subiectelor. Şi asta în timp ce această categorie a subiecţilor este accesibilă în reţea, pentru care acestea există în (pentru) Internet.

În al cincilea rînd, domeniul este declarat prin lege proprietate de stat, ce nu poate fi obiectul vînzării şi arendei, iar subdomeniile, ca derivate ale domeniului, pot fi vîndute anual.

În confirmarea celor spuse, vin cu explicaţii. În septembrie, m-am adresat la Agenţie pentru obţinerea măcar a numărului subiecţilor înregistraţi în subdomenii. Precum am şi aşteptat, peste o lună, am primit răspuns şi am fost redirecţionat la registratorul „MoldData”, care, la rîndul său, iarăşi peste o lună, m-a redirecţionat către dealerii „STS” al SIS, „Norma telecom”, „Orange Moldova” şi „RENAM”. M-am adresat către fiecare dealer în parte cu aceeaşi solicitare – numărul înregistrărilor în subdomeniile corespunzătoare. A mai trecut o lună, iar dealerii nici nu au de gînd să-mi răspundă.

Aici trebuie să invoc un exemplu al acţiunii legislatorului şi Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Imediat ce a intrat în vigoare cerinţa Codului Audiovizualului, a fost publicată informaţia privind toate posturile TV şi radio. Există toate datele privind denumirile şi fondatorii.

Pentru domenii/subdomenii cerinţele legale în privinţa registrului au intrat în vigoare din 2001, dar oarecare date, cel puțin generale, NU EXISTĂ!

Astfel, se confirmă faptul că intenţiile Parlamentului din 2000 de a face ordine în ceea ce privește gestionarea domeniului .md au fost justificate, însă această implicare este inutilă. Şi prevederile legii din 2001 în acest domeniu – sînt o ficţiune totală, deoarece structurile publice responsabile cu statutul său înalt în organele administraţiei publice, Ministerul şi Agenţia (şi Parlamentul), ignoră legea şi în ţară nu există un stăpîn adevărat, de aceea nu există ordine nici în acest domeniu. Iar această industrie poate fi situată pe bună dreptate în prim-planul celei de-a PATRA RAMURI A PUTERII.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?