X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Scheme de corupţie patronate de guvernare

24 noi. 2015,, 09:15   Parerile expertilor
1671 1

Foto: delate.info

Pentru a schimba situaţia din ţară, clasa politică care se află la guvernare trebuie să plece, iar pe arena politică să apară forţe noi, capabile să scoată ţara din mocirla în care se află. Opiniile au fost exprimate de invitaţii emisiunii ”Politica” de la TV7, care s-au referit la salariile grase pe care le primesc unii angajaţi de la ”MoldATSA”, dar şi datoriile pe care le-au înregistrat cele trei bănci lichidate.

Referindu-se la datoria de 15 miliarde de lei înregistrată de băncile falimentare BEM, Banca Socială şi Unibank, expertul în energetică Sergiu Tofilat afirmă că guvernarea va face o mare greşeală dacă va pune povara pe umerii contribuabililor. ”În cazul în care parlamentarii vor înscrie aceşti bani ca datorie de stat, veniturile ar trebui să crească minim cu 30 la sută. Ori acest lucru este imposibil în condiţiile actuale ale Moldovei. Tarifele la energia electrică şi gaz au crescut, oamenii nu mai au cu ce achita facturile. În acest caz trebuie să cerem Procuraturii Generale să găsească vinovaţii, ori să solicităm anticipatepentru ca să permitem altor politicieni să facă ordine în ţară şi să nu lase această povară pe umerii oamenilor nevinovaţi”.

”În condiţiile în care nu sînt bani pentru a acoperi această datorie, sînt convins că vor creşte impozitele şi vor fi împărţite amenzi de tot felul în stînga şi în dreapta. Pentru a nu permite acest lucru, oamenii trebuie să iasă la proteste, iar instituţiile statului trebuie să identifice vinovaţii care s efac vinovaţi de pierderea acestor bani”, afirmă avocatul Roman Zadoinov.

În opinia altor invitaţi, nimeni din politicieni nu are interes pentru a scoate adevărul la iveală pentru că sînt implicaţi. ”În toată această schemă de corupţie au existat cîteva zeci de persoane. Intenţionat aşa a fost făcut, pentru ca oamenii de rînd să nu mai înţeleagă cine se face vinovat”, este de părere preşedintele Comitetului pentru Nediscriminare, Ian Felidman.

În acelaşi timp, fostul vicepreşedinte al Comisiei pentru Drepturile Omului, Stela Jantuan, declară că în crearea acestei datorii sînt implicaţi şi reprezentanţi ai mai multor partide politice. ”Nimeni dintre politicieni nu are interes să apară adevărul deoarece totiţi sînt implicaţi. Vedem că în acest caz tace şi opoziţia, dar şi alţi actori politici care ar putea solicita de la tribuna Parlamentului întreprinderea a careva acţiuni pentru ca aceşti bani să nu fie întorşi de oamenii de rînd, dar de cei vinovaţi”.

Tot în cadrul emisiunii, invitaţii s-au referit şi la cazul fostului deputat PDM, Valeriu Guma. Deşi instanţa din Romînia l-a condamnat la patru ani de închisoare, magistraţii de la Chişinău i-au dat patru ani cu suspendare. În acest caz, invitaţii au căzut de acord că a fost o încălcare gravă comisă de judecător, care urmează a fi tras la răspundere. Cît priveşte abaterile înregistrate la compania de stat ”MoldATSA”, unde un simplu audit a scos la iveală că unii angajaţi ridică salarii şi prime de mii de lei şi beneficiază de credite fără dobîndă, invitaţii au declarat că acest caz demonstrează încă odată că actualii politicieni trebuie să renunţe la funcţii şi să ofere locul altor persoane care ştiu cum să îndrepte lucrurile în ţară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?