Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Consiliul Economic al Prim-ministrului a criticat decizia Parlamentului

23 noi. 2015,, 15:00  
583 0
Экономсовет при премьере раскритиковал решение парламента
Foto: sevas.com
Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului îşi exprimă regretul față de faptul că Parlamentul Republicii Moldova a respins proiectul de Lege privind eliminarea obligativității ştampilei. Asta, chiar dacă proiectul nu interzicea utilizarea ștampilei, ci prevedea doar ca agenții economici să nu mai fie obligați să achiziționeze ștampila ca procedură obligatorie în procesul de deschidere a unei companii și eliminarea obligativității aplicării acesteia la mai multe etape-cheie din funcționarea unei afaceri. Astfel, o companie ar fi putut să activeze fără ștampilă în cazul în care decidea astfel, relatează NOI.md cu referire la un comunicat al Secretariatului Consiliului.

Secretariatul consideră că argumentele deputaţilor care au votat împotriva acestei iniţiative legislative precum că lipsa ştampilei ar pune în pericol afacerile, securitatea actelor şi ar favoriza falsificarea acestora sînt nefondate. Majoritatea statelor europene demult au exclus obligativitatea ştampilei. În toate aceste state, cu un mediu de afaceri net superior celui din Republica Moldova, autoritățile au considerat că ștampila nu oferă niciun plus de securitate, fiind ușor falsificabilă și deci transformîndu-se doar într-o povară pentru antreprenorii de bună credință. Urmare a anulării ștampilei în alte state, relaţiile dintre antreprenori şi instituţiile statului nu au fost afectate negativ, în schimb au fost reduse procedeele birocratice şi costurile operaţionale la înregistrarea și administrarea afacerii.

Mai mult, conform ultimului Clasament al Băncii Mondiale Doing Business 2015, costul ștampilei este aproximativ 30% din costul total de înregistrare a unei afaceri. De asemenea, obligativitatea ștampilei complică, fără plus de securitate, orice interacțiune dintre stat și antreprenor.

Iniţiativa de anulare a ştampilei aparţine Consiliului Economic al Prim-ministrului. Proiectului de lege respins de Parlament este un punct de vedere comun al autorităților competente și profesioniștilor din partea mediului de afaceri. Respingerea unei asemenea inițiative foarte înguste și punctuale este un indicator în sine al lipsei voinței politice în a promova reforme mult mai ample și necesare pentru Republica Moldova.

În comunicat se mai afirmă că nu calitatea acestui proiect de lege, ci oportunitatea acestuia a fost motivul pentru care Parlamentul a respins inițiativa dată. Obligativitatea ștampilei îi obligă pe antreprenori să înregistreze pierderi de aproximativ 10 milioane de lei pe an, bani achitați la cîteva întreprinderi private care au dreptul exclusiv de a produce și comercializa ștampile.

Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului se arată convins că anularea obligativităţii ştampilei este o iniţiativă bună și necesară, care se va realiza într-un tîrziu și în Republica Moldova, motiv pentru care va continua să promoveze această inițiativă, dar și altele țintite spre ameliorarea mediului de afaceri, reducerea costurilor, eliminarea birocrației și creșterea transparenței mediului de afaceri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?