Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Tofilat: ANRE ar putea reduce tariful la gaze cu 5%, dar numai pînă la primăvară

23 noi. 2015,, 14:30   Parerile expertilor
2906 2
Тофилат: Если НАРЭ и снизит тариф на газ на 5%, то только до весны
Foto: privesc.eu
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) poate să nu țină cont de deciziile Parlamentului, care vineri a anulat amendamentul la Legea cu privire la gazele naturale. „Dacă va ține cont, atunci maximum pînă în primăvara anului 2016”, a spus expertul în domeniul energeticii Sergiu Tofilat, intervievat de NOI.md
„Dacă ANRE va reduce tariful la gazele naturale cu 5%, acest lucru va fi în vigoare pînă în primăvara anului 2016”, a spus Tofilat. Reprezentanții ANRE au declarat în mai multe rînduri că actualele tarife nu țin cont de abaterile financiare.

„Rectificarea indicilor financiari va conduce la faptul că în primăvara anului 2016 tarifele la gazele naturale vor fi majorate. Așa că anularea amendamentului Furdui are un caracter provizoriu și nu este obligatorie pentru executare”, a explicat expertul.

Tofilat a amintit că, în conformitate cu decizia de vineri a Parlamentului, ANRE, în termen de două săptămîni, este obligată să reexamineze în direcția reducerii actualele tarife la gazele naturale. Așa-numitul „amendament Furdui” obliga să se majoreze tariful la gazele naturale cu încă 5%, în legătură cu plata gazelor tranzitate prin teritoriul Moldovei.

„Amendamentul Furdui prevedea că pentru transportarea prin teritoriul Moldovei a unei anumite cantități de gaze în țările Uniunii Europene, nu este prevăzută achitarea plății de către «Gazprom». În esență, plata tranzitării acestei cote de gaze urma să fie încasată de la consumatorii din Moldova”, a explicat specialistul.

Pe 12 noiembrie au intrat în vigoare tarife majorate la gazele naturale, stabilite de ANRE. Un metru cub de „combustibil albastru” acum îl costă pe consumatorul final care utilizează cel mult 30 de metri cubi pe lună 6,55 lei. Depășirea acestei limite sporește costul unui metru cub cu 28 de bani – pînă la 6,83 lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?