X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Voronin: Românii-unioniști vor să obțină cernoziomurile Moldovei

23 noi. 2015,, 10:45   Puterea
3144 29
Воронин: Румыны-унионисты хотят заполучить себе черноземы Молдовы
Foto: hs-pr.ru
Românii-unioniști, prin unirea cu Moldova, vor să obțină cernoziomurile ei, pămînturile și proprietatea pe care au avut-o strămoșii lor din 1918 pînă la 23 august 1944. O declarație în acest sens a făcut liderul Partidului Comuniștilor, ex-președintele Moldovei, Vladimir Voronin, în interviul acordat publicației azere haqqin.az, comentînd afirmațiile unor politicieni proeminenți, inclusiv ale ex-președintelui Traian Băsescu, despre proxima unire a Moldovei cu România, relatează NOI.md. Vladimir Voronin a menționat că românii, cu ideea lor absurdă de unire cu Moldova, cu teritoriul geografic pe care îl numesc Basarabia, umblă din anul 1918.

„Aproape cu 100 de ani în urmă, în anul 1918, folosindu-se de slăbiciunea de atunci a Puterii Sovietice, românii au acaparat acest teritoriu. I-au mituit pe deputați – aproximativ aceeași schemă după care unii dintre deputații noștri se vînd pentru o oarecare virgulă în lege. Acest teritoriu din 1918 a fost românesc pînă la eliberarea de către Armata Roșie la 28 iunie 1940, ca rezultat al negocierilor dintre Molotov și Ribbentrop. Pînă în anul 1918, pe timpurile țariste, aici a fost Imperiul rus, iar pînă la el – dominația turcă. Noi niciodată n-am fost români. Cu atît mai mult că România ca stat are circa 150 de ani, iar vestitul nostru domnitor Ștefan cel Mare a guvernat Moldova cu mult mai devreme, cu 500 de ani în urmă. Mai sînt întrebări în legătură cu istoria?”, a specificat liderul PCRM.

Potrivit spuselor lui, românii nu vor să vorbească despre o atare istorie. „Dar lor le plac foarte mult cernoziomurile noastre. Ce prezintă România astăzi și ale cui voci le exprimă ex-președintele Traian Băsescu? Băsescu și alți naționaliști și unioniști ca el exprimă vocile a 5-7% dintre acei care din 1918 pînă la 23 august 1944 (data eliberării de sub ocupanții germano-fasciști și români) aveau aici pămînt, proprietăți. Anume aceste 5-7% din România doresc cu ardoare să revină pe cernoziomurile moldovenești”, a constatat liderul comuniștilor din Moldova.

El a specificat că restituirea este un termin economic. „Iar ei vor prin această prostituare a lor – Marea Unire – să-și întoarcă pămînturile. Ei și cu Antonescu, de dragul acestui fapt, au făcut alianță cu Hitler! Iată la ce maluri ne aduce istoria. Ce este unirea? Ei au furat de la noi acest termen istoric: cînd s-au unit trei principate și s-a creat regatul român, și-au luat limba moldovenească, vorbită în Moldova, limba lui Ștefan cel Mare, și au numit-o română. La fel și-au însușit scriitorii, istoricii noștri, deoarece ei nici stat nu aveau”, a declarat Vladimir Voronin.

Potrivit lui, e altceva că le cîntă în strună, spre exemplu, americanii, care au patru baze militare chiar în România. „Nu ale NATO, ci anume americane. Românilor le fac jocul și europenii, probabil, la indicația acelorași americani. Conform statutului UE, țara care aderă la Uniunea Europeană trebuie să-și reglementeze toate problemele demarcării frontierelor cu toate statele vecine. România a realizat totul oficial cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, Ucraina. Cu Moldova – nu”, a menționat Vladimir Voronin.

El a relevat că, fiind președinte, de două ori a delegat grupuri de lucru la București, prin telefon s-a convenit cu același Băsescu și de două ori grupurile s-au întors cu nimic: „Domnule președinte, încă n-a venit timpul”. „Și România a fost acceptată în UE. În legătură cu aceasta am expediat scrisori tuturor președinților țărilor-membre ale Uniunii Europene. Nimeni nici măcar nu a crîcnit! Nicio reacție. I-am scris președintelui Comisiei Europene Barroso: o acceptați pe România încălcînd statutul UE! Lor nici nu le pasă!. Există misiunea de a pune laba pe pămîntul nostru. Uitați-vă la ce s-a ajuns! Chipurile, dacă ne vom uni, în aceeași zi ne vom pomeni în Uniunea Europeană. România singură pînă la Uniunea Europeană și standardele ei are de tras în plug 99 de ani! De aceea, nu-i păcat să-ți faci iluzii. Și nici să dorești ceva. Lasă-i să viseze”, a declarat liderul PCRM.

El a amintit că primul în istoria Republicii Moldova independente a organizat în anul 2004 recensămîntul populației și în timpul lui numai 2,3% dintre cetățenii Moldovei s-au numit români. „Salut! Ce-i drept, au trecut 10 ani și poate acum sînt 8%. Dar cînd noi spunem «să organizăm referendum», gurile unioniștilor se închid imediat”, a specificat liderul PCRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?